Dosarele - punct și de la capăt. Și mai departe

_mg_6323.jpg

Dan Pavel și Cristian Troncotă in studioul RFI Romania
Dan Pavel și Cristian Troncotă

Momentul Revoluției din 1989, păcat originar și încă subiect viu pentru societatea românească de astăzi, iată contextul, de fapt, doar unul dintre, prezenței domnului profesor Troncotă, la Business ON AIR. Ce legătură, directă, putem identifica între momentul de cotitură al istoriei recente a României și mediul de afaceri românesc?

Una de substanță: capitalismul românesc postdecembrist s-a construit, integral, cu banii, know-how-ul și, nu mai puțin, efectul direct la măsurilor luate de Nicolae Ceaușescu, la nivelul plății datoriei naționale. Afirmații tari, șocante, pentru unii, perfect plauzibile pentru cei care au urmărit fenomenele și efectele acestora, în anii de acumulări primitive de capital.

Profesorul Cristian Troncotă reușește să explice, pe niveluri de înțelegere diferite pentru publicuri diferite, ce s-a întâmplat în acele zile de decembrie 1989, cum s-au pregătit acestea și ce le-a urmat. Recenta repunere pe tapet a dosarelor Revoluției, alături de dispariția de dată foarte recentă a unuia dintre actorii cei mai bine plasați în ecuația schimbării de regim, generalul Stănculescu, reprezintă, încă, mize pentru cercetarea istorică fundamentală? Există, astăzi, o explicație oficială agreată de mai toți actorii implicați în suita de evenimente ce au urmat debarcării liderului suprem român al ultimilor ani comuniști?

De asemenea, ce linii de forță se pot desprinde din acești 26 de ani traversați de România, în actualul teatru de operațiuni tactice în care ne aflăm, regional și global?

Cu un stil inconfundabil, narator cu har și, deopotrivă, spectator angajat, ce nu-și pierde autentica stare de grație a mirării în fața unor fapte istorice confirmate de documentele pe care le-a studiat și articulat în cărți și materiale filmate de-a lungul unei cariere, dl profesor este, poate, singurul istoric al acestor subiecte, care abordează penetrările serviciilor secrete sovietice, maghiare, occidentale, din acele vremuri, în matricea unui big picture de care generațiile de acum trebuie să țină cont.

Un dialog de excepție, cu o personalitate de excepție a analizei serviciilor secrete românești, din toate timpurile, dl profesor Troncotă, purtându-și interlocutorii, fie aceștia parteneri de studio sau studenți, oficialități sau cititori, cu convivialitate, umor și spirit critic înspre decriptarea unei zone atât de puțin vizibile, însă de atât de mare impact pentru inginerii sociali.

Invitat: prof. univ. Cristian Troncotă, istoric al serviciilor secrete

 
Emisiunea Business ON AIR din 23 iunie 2016