Africa de Sud spre România - binomul business şi identitate. Facilitate de un pod cultural, pe cultura lui “ubuntu"

13422313_10153501652916640_282811992832182659_o.jpg

Eduard Beyer, Daisy Fakude și Dan Pavel la Business ON AIR
Eduard Beyer, Daisy Fakude și Dan Pavel

Discutăm în ediţia de astăzi a emisiunii, folosind câteva dintre limbajele businessului internaţional, Eduard făcând, cu brio, legătura dintre lumea românească şi cea sud-africană.

Născut în România, în chiar anul începutului schimbărilor de proporţii din partea noastră de lume - 1990, trăieşte şi se formează, în Africa de Sud. Cu studii juridice şi de business internaţional, Eduard face o escală de câţiva ani la Bruxelles, la Comisia Europeană, după care decide, definitiv şi irevocabil, să revină pentru intermediere de business-uri şi energii de conectare a acestora, în România, în 2014.
Promovând România, ca mediu de business în Africa de Sud, şi viceversa, cu asiduitate, Eduard Beyer încearcă să înţeleagă similarităţile şi deosebirile, de sistem şi de suprafaţă, între cele două lumi. Chiar şi la emisiune nu a venit singur, ci însoţit de o colegă de studii juridice, Daisy Fakude,  proaspăt practiciană a dreptului în Cape Town, SA, căreia îi prezintă România, în călătorii prin ţară.
Contextualizăm, astfel, în emisiune, şi o altă linie de dialog pe care am abordat-o cu Eduard, aceea legată de, deopotrivă comemorarea şi aniversarea zilei de 16 iunie, YouthDay, amintind de această zi, în urmă cu exact 40 de ani, când, în Soweto, un township sărac din Africa de Sud, tineri s-au revoltat şi au fost masacraţi de poliţia regimului apartheid de atunci.
Ubuntu, termen exclusiv al marii culturii sud-africane, amintit şi în emisiunea noastră, în alte ocazii, de ambasadoarea Tenjiwe Mtintso Ethel, a Republicii Sud-Africane, la Bucureşti, termen care face referire, în linii mari, la metafora existenţei unuia datorită celuilalt, a inextricabilei conexiunii de dincolo de fire, dintre oameni, a fost prezent şi ieri, seară, pe scena sălii de spectacole, a MNAR, unde Tenji, cum permite Domnia Sa să i spună, a fost amfitrioana unui spectacol de dans şi energie cu o trupă venită din Sud Africa.
Eduard Beyer ne-a decriptat şi câteva dintre opiniile sale legate de ADN-ul unui antreprenor şi listează inovativitatea, răbdarea şi capacitatea de a planifica ca esenţiale, şi, de asemenea, prefaţează şi câteva aspecte din activitatea asociaţiei ROSABA.

Invitat: Eduard Beyer, consultant de business, membru al Romanian South African Business Association - ROSABA

 

 
Emisiunea Business ON AIR din 16 iunie 2016