Cum se împarte creşterea economică

esential.jpg

Cristian Pârvan și Constantin Rudniţchi in studioul RFI Romania
Cristian Pârvan și Constantin Rudniţchi

Anul trecut, băncile au înregistrat un profit record. Unul dintre motive este că prin curăţarea bilanţului de o bună parte din creditele neperformante, societăţile bancare au reuşit să îşi îmbunătăţească performanţa economică. În ce măsură este un fenomen conjunctural, vom vedea anul acesta.

După o lungă perioadă de timp, economia românească înregistrează creştere economică pe baza consumului. O creştere susţinută de mărirea salariilor şi de scăderea taxelor. Astfel, creşterea economică se transferă şi asupra populaţiei. Problema este că o creştere bazată pe consum poate duce la deteriorarea echilibrelor economice, cum ar fi deficitul balanţei comerciale sau deficitul bugetar. O creştere economică sănătoasă ar trebui să se bazeze pe orientarea către industrii cu valoare adăugată ridicată şi spre investiţii. Ceea ce, în acest moment, se vede doar parţial în economia autohtonă prin avântul pe care îl cunoaşte industria de tehnologia informaţiei şi cea de telecomunicaţii.

Alexandra Smedoiu, directorul departamentului de taxe de la PricewaterhouseCoopers România, explică în cadrul unui interviu, specificul fiscal al companiilor cotate pe piaţa de capital, dar şi motivele creşterii profitului băncilor în anul 2015.

Invitat: Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

 
Emisiunea Esențial din 8 martie 2016