Naşterea în apă – opţiuni, mituri, controverse

O petiţie iniţiată zilele acestea redeschide discuţia despre condiţiile naşterii în maternităţile publice din România. În prima săptămână de la lansare, peste două mii de persoane au semnat o petiţie care cere ca naşterea în apă să fie o opţiune în maternităţile româneşti. Adică să existe condiţiile necesare pentru ca femeile care vor să îşi petreacă travaliul în apă şi/sau momentul naşterii, să aibă această posibilitate.  

Potrivit iniţiatoarei petiţiei, în acest moment, în Romania se poate naste in apa în clinici private din doar două oraşe: Constanţa şi Sibiu. În aceste condiţii, s-a dezvoltat un fel de turism al naşterii, pentru că femei din ţară care aleg această variantă, merg într-unul din aceste oraşe cu săptămâni. Se poate spune, aşadar, că există cerere.

Despre motivaţia din spatele acestei petiţii, dar şi despre miturile legate de naşterea în apă, cu doi invitaţi: Ditta Depner, iniţiatoarea petiţiei online - trainer de educatori prenatali şi mama a doi copii născuţi acasă şi Dr. Marius Romila, medic primar obtetrică-ginecologie.