Actualitatea de miercuri, 15 iulie 2015

parlament_atena.jpg

Miercuri Parlamentul de la Atena voteaza primul pachet de legi convenit la Bruxelles
Miercuri Parlamentul de la Atena voteaza primul pachet de legi convenit la Bruxelles

Acordul Greciei cu creditorii internaţionali, care conţine  cele mai dure condiţii impuse vreodată statului elen, este programat sa fie votat in mai putin de trei de Parlamentul de la Atena, în pofida dezertărilor din coaliţia de guvernare. Asta pentru ca principalele formaţiuni din opoziţie s-au unit să sprijine programul de reforme in schimbul carora Grecia va primi peste 80 de miliarde de euro.

sumarul emisiunii 40 de minute

Negoieri esuate intre sindicate si ROMATSA. Astazi, in premiera, controlorii de zbor s-au aflat in greva intre 11 si 13.00. Timp de două ore, niciun avion nu a decolat sau aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. Principalele revendicari ale acestora vizeaza o pensionare mai devreme de 65 de ani dar si lipsa unui contract colctiv de munca.

Oskar Gröning, cel supranumit contabilul de la Auschwitz, a fost condamnat de o instanta germana la patru ani de închisoare, pentru complicitate la uciderea a trei sute de mii de evrei. Oskar Gröning acum in varsta de 94 de ani, nu a negat niciodată rolul pe care l-a avut în susţinerea Holocaustului. Procesul sau ar putea fi unul dintre ultimele dosare împotriva foştilor nazişti.

Cu o majoritate in Parlament dupa alegerile din luna mai, conservatorii britanici repun pe tapet un proiect de lege care restrange dreptul la greva in sectoarele de importanta publica - transport, sanatate sau educatie. Saptamana trecuta 20.000 de angajati de la metroul londonez au interupt lucrul, pentru prima data in ultimii 13 ani, ceea ce a creat un haos in transportul din metropola. De la Londra, corespondentul RFI Petru Clej ne-a spus in ce conditii vor mai putea intrerupe lucrul sindicatele britanice.

 
Emisiunea 40 de minute din 15 iulie 2015