Actualitatea de marți, 14 iulie 2015

iran.jpg

Acord intre marile puteri si Iran pe dosarul nuclear iranian
Acord intre marile puteri si Iran pe dosarul nuclear iranian

Dupa 12 ani, Teheranul şi marile puteri au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian. Intelegerea va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice. Israelul considera ca s-a comis o eroare istorica pentru omenire. De partea sa Rusia, aşteaptă ca SUA să renunţe la planul sistemului antirachetă în contextul acordului cu Iranul.

sumarul emisiunii 40 de minute

In Grecia Alexis Tsipras are acum dificila misiune de a-si convinge partenerii de coalitie sa voteze acordul incheiat ieri cu liderii zonei euro. Din cauza tensiunilor mari, premierul ar putea proceda la o remaniere a guvernului sau chiar la formarea unui nou cabinet. Intre timp grecii continua sa protesteze împotriva austerităţii iar funcţionarii publici au făcut apel la o grevă de 24 de ore maine.

Si, dupa cateva zile de controverse in jurul proiectului, liderul comunității musulmane din România, vine cu precizari si spune  că moscheea care va urma sa se construiasca in apropiere de Romexpo nu va fi cea mai mare din Europa asa cum s-a spus initial,  va avea o capacitate de circa 1000 de persoane. Cu aproximativ 65.000 de musulmani in Romania, 95 la sută din lăcașele de cult musulmane de la noi nu sunt avizate.

 
Emisiunea 40 de minute din 14 iulie 2015