Actualitatea de miercuri 4 decembrie 2013

Subiectul aderării României la Schengen se află din nou pe agenda miniştrilor de justiţie şi interne. Există însă puţine şanse ca preşedinţia lituaniană să propună un vot, în condiţiile în care nu există unanimitate. De la Bucureşti premierul Ponta le transmite oficialilor europeni că România şi-a îndeplinit obligaţiile şi aşteaptă ca o decizie să fie luată oricând vor dori cancelariile occidentale.

sumarul emisiunii 40 de minute

Premierul de la Kiev avertizează opoziţia cu privire la "escaladarea" crizei, în condiţiile în care protestatarii nu renunţă la manifestaţii. Forţe speciale ale Ministerului ucrainean de Interne au fost trimise în capitală pentru a garanta securitatea. Între timp presa scrie că universitatea din Kiev ar fi fost somată să furnizeze numele studenţilor care au ieşit în stradă.

Franţa preconizeazǎ o politicǎ economicǎ mai ambiţioasǎ în Africa, unde este deja foarte activǎ în lupta împotriva terorismului, cu trupe desfǎşurate în mai multe ţǎri. Parisul gǎzduieşte astǎzi un forum economic Franţa-Africa.

Thailanda traverseazǎ un nou moment de crizǎ politicǎ. Douǎ partide se înfruntǎ de fapt într-un context de sfîrşit de epocǎ întrucît se pune problema unui nou model social pentru Bangkok,  dupǎ dispariţia unei rege care domneşte de peste 60 de ani.  

 
Emisiune realizată de Anca Năstase