Actualitatea de luni, 3 noiembrie 2014

vot_in_urna.jpg

Victor Ponta și Klaus Iohannis se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor

Stim de-acum ca Victor Ponta si Klaus Iohannis se vor infrunta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, pe 16 noiembrie. Aproape 10 procente ii despart in acest moment pe cei doi candidati. Urmeaza pentru ei doua saptamani in care ar trebui sa ne ofere detalii despre programele pe care le au in domeniul economic, justitie, de politică externă şi securitate naţională, sanatate si educatie. Ce isi propun si ce pot sa faca din scaunul de la Cotroceni discutam in aceasta seara.

sumarul emisiunii 40 de minute

Cozi uriaşe, ştampile puţine, proteste, porţi închise înainte de ora 21:00.  Acesta a fost tabloul la sectiile de votare din Paris, Londra sau Bruxelles. Cele doua institutii responsabile de votul romanilor din strainatate - Ministerul de Externe si Biroul Electoral Central – si-au pasat responsabilitatea. Intre timp, premierul Victor Ponta a anuntat ca ambasadorii si personalul birourilor de vot din Franta, Germania, Marea Britanie, Austria si Moldova vor fi convocati la Bucuresti vineri pentru un instructaj.

Si tot premierul anunta ca numărul cabinelor de vot ar putea fi suplimentat pentru turul al doilea al alegerilor iar declaraţia pe propria răspundere pentru persoanele care votează în alte localităţi decât cele de domiciliu va putea fi descărcată online, ceea ce ar trebui sa scurteze considerabil procesul de vot.  O intrebare importanta la care vom incerca sa raspundem in aceasta seara: Aveau sau nu dreptul sa voteze romanii care se aflau in ambasada in conditiile in care legea spune ca urnele se inched la ora 21?  

Transilvania l-a votat pe candidatul ACL Klaus Iohannis in timp ce sudul tarii si Moldova l-au preferat pe Victor Ponta. Surpriza vine din faptul ca in judete unde social-democratii sunt preferati la urne, diferenta intre cei doi candidati a fost foarte mica. Toate detaliile in aceasta seara…

 
Emisiune realizată de Anca Năstase