Actualitatea de luni, 29 septembrie 2014

hong_kong.jpg

A treia zi de manifestatii la Hong Kong

Mii de manifestanţi prodemocraţie de la Hong Kong continuă să sfideze puterea de la Beijing căreia i se cere mai multă libertate politică. Protestele care durează de câteva săptămâni în fosta colonie britanică, au crescut în intensitate  în weekend, regiunea fiind afectată de cele mai puternice tulburări civile de la trecerea sa sub tutelă chineză în 1997.

sumarul emisiunii 40 de minute

În estul separatist al Ucrainei atât armata cât şi rebelii proruşi au început să-şi retragă trupele  şi să creeze o zonă-tampon. Însă, la peste o săptămână de la semnarea memorandumului de la Minsk, condiţiile unei încetări definitive a confruntărilor armate nu par să fie îndeplinite.

Guvernul taie, prin a doua rectificare bugetară din acest an, aproape 900 de milioane euro din sumele destinate cofinanţării unor proiecte europene, din care peste 200 de milioane de la autostrăzi.  Educația, Sănătatea și primăriile vor primi bani în plus de la buget.

În Franța dreapta revine la conducerea Senatului. Și pentru prima dată în camera superioară a Parlamentului accede extrema dreaptă franceză. Doi deputați ai Frontului Național, formațiunea condusă de Marine Le Pen, vor face parte din echipa senatorială.

Iar guvernul de la Madrid cere Curții Constituționale să declare ilegal referendumul privind independența Cataloniei. Consultarea populară va avea loc pe 9 noiembrie.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase