Actualitatea de luni, 16 iunie 2014

conducte_gaze.jpg

Rusia suspendă livrările de gaz către Ucraina

După eșecul negocierilor din ultimele zile, Rusia a suspendat livrările de gaze către Ucraina.  Gazprom spune că va relua alimentarea țării vecine la parametri optimi numai dacă autoritățile de la Kiev plătesc în avans. Comisarul European al energiei avertizează că Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze în cursul iernii. De la București premierul spune că România nu are probleme pe termen scurt.

sumarul emisiunii 40 de minute

Mugur Isărescu mai stă 5 ani în fruntea Băncii Naţionale, poziție pe care o ocupă de 24 de ani. Astăzi parlamentarii votează și noul consiliu de administrație al băncii centrale.  Ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea pleacă din Guvern pentru a deveni viceguvernator al BNR.

Haosul și teroarea domnesc în Irak unde fundamentaliștii islamici se apropie de Bagdad după ce săptămâna trecută au cucerit mai multe zone, între care  Mosul, al doilea oraș din Irak. Există informații potrivit cărora rebelii au executat sute de persoane, în majoritate șiiți.  

Premierul moldovean Iurie Leancă este la Paris și va fi primit de președintele Francois Hollande. Cu doar zece zile înainte de semnarea acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, șeful guvernului de la Chișinău dorește sprijinul Franței pentru continuarea parcursului european.

 Iar Michael Schumacher a ieșit din comă dar are șanse mici să redevină un om normal. O spune la RFI doctorul în științe medicale Mircea Cotolan, medic neurolog la spitalul Colentina.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase