Copil prematur - care sunt riscurile?

bebelus-prematur.jpg

Copil prematur - care sunt riscurile?

Naşterea prematură e cea mai răspândită problemă legată de venirea pe lume a unui copil. Pe cei mai mulţi părinţi îi ia prin surprindere – pentru că nu ştiu nimic despre riscurile pe care le implică, despre îngrijirea şi relaţionarea cu copiii născuţi prematur. În România, în fiecare an, se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur sau cu greutate mică la naştere. Prematuritatea şi complicaţiile ei sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentând una din principalele cauze de mortalitate neonatală.

Continuăm, aşadar, seria dedicată naşterii în maternităţile româneşti şi informării mamelor cu privire la drepturile pe care le au. Din interviurile de până acum, cu mame, medici, organizaţii nonguvernamentale în domeniul protecţiei mamei şi copilului, rezultă că femeile din România se tem în general de naştere – iar motivele sunt justificate: în multe spitale sunt încă prost tratate sau chiar abuzate. Pe de altă parte, femeile – chiar şi cele educate – sunt insuficient sau incorect informate cu privire la sarcină, naştere şi alăptare. De cele mai multe ori, medicul e cel care hotărăşte  într-un proces fiziologic care nu e boală şi în care mama ar trebui să fie partener egal la fiecare decizie: de la stabilirea tipului de naştere, la alăptare sau timpul petrecut cu copilul în primele ore şi zile după naştere. Lipsa de informare aduce prejudicii şi traume în plus părinţilor atunci când apar probleme medicale.

Despre naşterea prematură, am stat de vorbă cu Diana Gămulescu, mama unor gemeni născuţi prematur, care a înfiinţat o comunitate online pentru informarea părinţilor cu privire la sarcină şi naştere:

 
Ascultă emisiunea Sănătatea FM - 24 aprilie