Actualitatea de joi, 8 mai 2014

Separatiştii proruşi anunţă că referendumul din estul Ucrainei va avea loc duminică, aşa cum a fost stabilit. Ieri preşedintele Putin le ceruse acestora să amâne organizarea consultării populare. Pe de altă parte NATO susţine că "nu există niciun semn" privind retragerea militarilor ruşi, aşa cum anunţase liderul de la Kremlin.

sumarul emisiunii 40 de minute

Majoritatea ţărilor europene şi Statele Unite marchează astăzi înfrângerea Germaniei naziste în cel de al doilea război mondial. Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În urmă cu 64 de ani, 6 state puneau bazele Uniunii Europene de astăzi. Câtă semnificaţie mai au astăzi acele moment istorice, discutăm în 40 de minute.

La Bucureşti continuă războiul decoraţiilor. Scriitorul Mircea Mihăieș îl dă în judecată pe premierul Victor Ponta, pentru că l-a făcut fascist. O soluţie este aşteptată acum de la Curtea Constituţională, unde primul ministru a fost reclamat după ce a refuzat să contrasemneze mai multe decrete de decorare a celor care au condus Institutul Cultural Român.

Activităţile de lobby de la Bruxelles sunt din ce în ce mai puternice. Studiile arată că trei sferturi din legislaţia comunitară e influenţată de aceste grupuri de presiune. Dezbaterea privind lobbyul este extrem de importantă în contextul alegerilor europarlamentare, dar şi după scandalul de acum trei ani, în care, printre alţii, şi europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase