Actualitatea de joi, 13 februarie 2014

ponta_si_antonescu.jpg

PSD şi PNL îşi dau reciproc ultimatumuri pentru depăşirea crizei politice

Tensiunea creşte în alianţa la guvernare. Liberalii spun că nu acceptă ca PNL şi PC să fie pe picior de egalitate şi cer PSD să aleagă cu cine vor să rămână. Mai împăciuitor, premierul susţine că vrea continuarea guvernării în formula USL. O declaraţie făcută dupa ce vicepremierul Dragnea îi avertiza pe liberali că social-democraţii împreună cu UNPR şi conservatorii pot asigura guvernarea.

sumarul emisiunii 40 de minute

Vot final în parlamentul belgian privind eutanasierea copiilor care suferă de o boală incurabilă. Controversatul proiect a trecut deja cu o largă majoritate de Senat.  Susţinătorii ideii spun că legea va fi aplicată în condiţii foarte stricte şi numai cu cu consimţământul părinţilor.

Mai mult de o treime dintre francezi afirmă că susţin ideile partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel de popularitate pentru formaţiunea condusă de Marine Le Pen. Situaţia stârneşte îngrijorare în contextul alegerilor europarlamentare din luna mai, când se aşteaptă ca formaţiunile populiste să obţină un loc important în Parlamentul European.

Se răcesc relaţiile dintre Egipt şi Statele Unite dar se încălzesc cele dintre Cairo şi Moscova. Vladimir Putin a anunţat că susţine candidatura mareşalului al-Sissi la preşedinţia Egiptului. Comandantul armatei egiptene se află în Rusia pentru a negocia un acord privind vânzarea de arme în valoare de două miliarde de dolari.

Directorul cotidianului francez Liberation, Nicolas Demorand, şi-a dat demisia astăzi în plină criză între acţionarii publicaţiei şi echipa redacţională. Vânzările s-au prăbuşit în ultimii ani iar angajaţii sunt nemulţumiţi de intenţia patronatului de a păstra varianta on-line şi nu tipărită a publicaţiei.

Emisiune realizată de Anca Năstase