Mediul înconjurător, martor al tranziţiei din Albania

nick2273.jpg

Foto Christian Silva, RFI Romania

Aidoma altor țări foste comuniste și în Albania tranziția de la comunism la capitalism a afectat în primul rând mediul înconjurător. Situația este în mod particular gravă în capitala țării, Tirana, unde s-a îngrămădit aproape jumătate din populația țării.

Densitatea construcțiilor, densitatea de autovehicule fac din Tirana capitala cea mai poluată a Europei. Sunt însă și alte probleme. Țara a pierdut 60 % din patrimoniul forestier în ultimii 20 de ani. Acest lucru a dus la inundații, alunecări de teren, eroziunea solurilor, fără a mai lua în calcul distrugerea peisajelor și dispariția unor specii de plante și de animale. Sunt însă și evoluții pozitive. Din ce în ce mai mult albanezii revendică un aer curat, gunoaie strânse și depozitate corespunzător, produse biologice.

Echipa RFI România, reprezentată de jurnalistul Ștefan Popescu și foto-jurnalistul Christian Silva a fost în Albania pentru a vedea aceste lucruri, dar și pentru a prezenta ascultătorilor noștri o țară a Europei, a regiunii noastre, mai puțin cunoscută.

 
Mărturii despre lume - Mediul înconjurător, martor al tranziţiei din Albania