Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua viață a caselor bătrânești

anca_dina_casa.jpg

Noua viață a caselor bătrânești
Casa din Prahova, "adoptata" de Anca Dină și familia ei, restaurată și pregătită pentru o nouă viață, cu atenție și respect pentru trecut.
Sursa imaginii: 
Anca Dină

Pe internet, sunt multe pagini pe platforme de socializare dedicate anunțurilor de vânzare pentru case bătrânești în toată țara. Unele sunt într-un stadiu avansat de degradare, gata de a fi demolate, alte case păstrează încă o poveste, cu elemente de arhitectură ce amintesc de alte timpuri, case ce merită o soartă mai bună. Printr-o astfel de "adopție" a unei case trece și Anca Dină, președinta asociației Art Conservation Support și a Editurii ACS.

"Casa de care vorbesc e prin Prahova, constuită în anii 40 din lemn, în stil tradițional specific locului și salvată de noi (cred ca nu greșesc spunând așa) în urmă cu vreo 6 ani. Ca la orice casă cu vechime, multe au fost de făcut. În primul rând punerea în siguranță, drenarea solului, îndepărtarea cimentului pentru a usca casa și a evita evoluția degradărilor.
Cam de pe atunci căutăm și tâmplar/dulgher priceput, care să știe a interveni fără a distruge frumosul pridvor din lemn traforat, veranda și ferestrele casei.
O să ziceți: da, dar nu oricine se pricepe la meșteșugit și greu găsești pe cineva să îți facă cum trebuie. Perfect adevărat! E mare criză de oameni serioși și pricepuți. Sfatul ar fi ca, dacă aveți o astfel de casă, sau vreți să achiziționați una, să întervenți în așa fel încât să nu îi faceți rău prin intervenția voastră. Dacă nu aveți o echipă care are experență în lucrul cu materialele tradiționale, e bine să nu interveniți major, ci doar atât cât să o puneți în siguranță.  Cu răbdare și perseverență, într-o zi se va arăta soarele / un om priceput și pentru ea."
, scrie Anca Dină pe Facebook.

Sunt deja ani buni de când Anca Dină promovează la RFI respectul pentru patrimoniu, vorbește despre importanța restaurării, despre ceea ce lăsăm copiilor din ceea ce am primit noi în copilăria noastră, trăita pe lângă casă. În această toamnă, Asociația "Art Conservation Support", desfășoară o nouă etapă a proiectului "Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor" cu pițigoiul cel curios pe nume Pippin în mijocul atenției, iar prin Editura ACS puteți găsi cărți precum "În casa bunilor" sau "Cartea Caselor", cărți care prezintă importanța patrimoniului pe limba și înțelesul copiilor, cărți de găsit pe internet la adresa patrimonescu.ro

Despre toatea astea dar și despre cat de usor găsești astăzi un dulgher bun pentru a restaura cum trebuie o casă bătrânească, aflați din interviul de mai jos.