Prin muzică și cuvinte, pe Via Transilvanica

cronicaridigitali.jpg

In prima rezidență de digital storytelling, ies la lumină cele mai noi ținuturi de pe Via Transilvanica, în "Rucsacul cu Povestiri"
Debutul proiectului "Rucsacului cu Povestiri" s-a făcut în 2022 odată cu lansarea primei povești în sunete a Via Transilvanica, noul EP "drum", semnat de Electric Brother. Imagine de la evenimentul de lansare din București.
Sursa imaginii: 
Cronicari Digitali

Săptămâna aceasta, muzicianul Electric Brother și-a prezentat albumul său "drum", câteva piese prin care artistul sintetizează propria experientă, cu ajutorul sunetelor înregistrate în timpul călătoriei sale, pe cel mai cunoscut drum cultural al României, Via Transilvanica.

„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” ia startul odată cu prima poveste de pe Via, în sunete: noul EP al Electric Brother, "drum", cu piesele Huțulna, Lemnoit și Norga. Anul trecut, Cristi Ștefănescu a mers pe Via alături de Cronicari Digitali pentru sound recording. După aproape un an de pregătire a acestui EP, Electric Brother prezintă în piesele sale înregistrări care însumează de 11 ori sountrack-ul „Titanic” și surprinde 146 de sunete distincte de pe Via. Printre ele, pași de drumeț pe cărare, dinți de pieptene la dărăcit de lâna, fierăstraie și rindele de lemn, sunet de tilincă, suflat de cel mai vârstnic huțul, de fluier, dar și de fus, în toarcerea lânei, clopote, toacă, ceasuri sau note de orgă din Mediaș și Dârjiu.

”Există două feluri de sunete în jurul nostru: cele din natură și cele făcute de om. Sunt fascinat de ambele, le vânez, sunt atent la tot ce iese din zgomotul de fond pe care ne-am obișnuit să îl ignorăm. drum este despre cărarea pe care toti ar trebui sa o străbatem măcar odată în viață, din nord, de la Putna sau din casele huțulilor, prin păduri și peste dealuri, până jos, în sudul cald al Drobetei, prin curți și gospodării, pe pământ bătătorit, adunănd muzica oamenilor. Trei piese create pe 1.400 de km de Via Transilvanica, parcurși la pas, cu trenul, cu mașina, alături de prieteni. Sute de sunete culese distinct - vibrații de pași, conuri si crengi, magie de sticlar, sunet de tilincă si de fluier ciobanesc, de fus de tors lana sau de orgă de biserica. Dar drum este și despre acel spațiu unde lăsăm urme prin tot ce facem, bun sau rău. Spațiul comun de care trebuie să fim conștienți și de care trebuie să avem grijă." spune Electric Brother.

Pentru prima dată, orga bisericii fortificate din Dârjiu, aflată în Patrimoniul UNESCO, devine instrument virtual, odată cu înregistrarea fiecărei note și ton, pe parcursul călătoriei de pe Via din 2021, grație proiectului de rezidență culturală itinerantă.

Este al doilea an pentru "Rucsacul cu Povestiri", proiectul dezvoltat de Cronicari Digitali, al doilea an pentru rezidența de digital storytelling pe drumul "care unește", după cum este cunoscută Via Transilvanica. În luna Iulie, peste 1000 de km vor fi străbătuți pe jos sau cu mașina de jurnaliști, bloggeri, influenceri, oameni care vor trece în 10 zile prin diferite comunități, vor gusta din bogăția regiunilor României, și vor transmite mai departe trăirile lor. În septembrie, poveștile lor vor ajunge și la Muzeul Țăranului Român, într-un eveniment de trei zile deschis publicului larg.

Anul aceasta, "Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica" scoate la lumină, prin materiale multimedia, 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură și localități uitate. Toate acestea sunt poveștile ce vor intra în „Rucsacul” cu care fiecare călător se poate echipa înainte să străbată drumul care unește România, de la Nord, la Sud, prin cărarea marcată de voluntari și membri ai asociației Tășuleasa Social. În 2022 vor fi descoperite și aduse în atenția tuturor cele mai noi ținuturi marcate pe Via, respectiv Terra Banatum, Terra Dacica și Terra Romana (județele Caraș-Severin, Hunedoara și Alba). Sursele poveștilor spuse în mediul digital vor pleca de la Ghidul Drumețului, disponibil pe viatransilvanica.com, și vor dezvolta repere de călătorie culturală cu acces la experiențe locale inedite.

Silvia Teodorescu, fondator Cronicari Digitali spune: „Suntem în cel de-al doilea an de rezidență pentru povestitorii digitali, un proiect unic în România. Dar utilitatea lui este cheia în care trebuie citit proiectul. În 2021, 1 din 2 utilizatori de Instagram au fost pe Via Transilvanica și i-au aflat poveștile, 10 % din totalul utilizatorilor de Social Media din țară au putut descoperi comunități uitate sau lăsate în umbră. Pentru noi acest reach se traduce în contribuția publicului la creșterea economiei locale, odată cu includerea în vacanțe sau călătorii a destinațiilor de pe Via Transilvanica sau achiziționarea de produse locale- sobe și șeminee din teracotă lucrată manual, obiecte de sticlărie, vinuri bune, bunătăți pentru cămara și lista continua.”

Via Transilvanica, proiect al organizației Tășuleasa Social, este cel mai puternic traseu de călătorii tematice din România. Pe un parcurs de aproximativ 1.400 de kilometri, unește România de la Putna, la Drobeta Turnu‑Severin printr-o cărare marcată și amenajată. Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare. Drumul traversează zece județe, 60 de comunități și promovează valorile culturale, etnice, istorice și naturale și diversitatea României în spiritul „turismului lent”.

Din 2021, Cronicari Digitali derulează, în parteneriat cu Raiffeisen Bank, un proiect multianual tip rezidență itinerantă de digital storytelling pentru a pune în valoare patrimoniul cultural și antreprenoriatele în dezvoltare de pe Via Transilvanica. Astfel a fost realizată prima monografie digitală de pe Via, odată cu parcurgerea ei în premieră, de la un capăt la celălalt, într-un Heritage Trip special, la care au participat peste 20 de creatori de conținut (blogeri, vlogeri, instagrameri), producători video și soundtrack, jurnaliști, copywriters, fotografi profesioniști.

În 2022, Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica continuă povestea celui mai amplu proiect de storyteling digital dedicat comunităților locale. Experiențele și descoperirile jurnaliștilor și creatorilor de conținut vor putea fi urmărite cu ajutorul #cronicaridigitali pe www.cronicaridigitali.ro, dar și într-un jurnal zilnic de călătorie, on-air, în online și print. 

Mai jos, asculta ceea ce a avut de spus despre acest proiect Silvia Teodorescu, fondator Cronicari Digitali, dar și câteva cuvinte din partea lui Electric Brother, în cadrul emisiunii RFI360.

 
Silvia Teodorescu, fondator Cronicari Digitali, dar și câteva cuvinte din partea lui Electric Brother, în cadrul emisiunii RFI360.