"The Meaning" sau despre cum "viața are mai multe sensuri, niciodată doar unul singur."

andrwe.jpg

Andrew Marica a lansat "The Meaning"
"The Meaning", o altă noutate muzicală semnată de Andrew Marica.
Sursa imaginii: 
Ilinca Popescu / Rocanotherworld

Vorbim astăzi cu un artist care și-a început cariera muzicală cântând în trupe. Că vorbim de proiectul numit Ruine, sau de realizările alături de Eyedrops, de câțiva ani, Andrew Marica a ales să se exprime artistic solo. Întâmplător, toate căutările sale personale pe note muzicale s-au făcut în vremuri dificile, cu pantemie sanitară, cu izolare și distanțare, iar acum, ultima sa realizare vine într-o lume aflată în plin conflict militar, cu teama unei amenințări nuclare. Ce vrea să ne spună "The Meaning", în acest context, aflăm chiar de la Andrew Marica.

"The Meaning s-a născut în două capitole.  Primul a fost anul trecut, mă refer acum doar la partea instrumentală, a venit sintetizatorul peste care s-a așternut natural chitara, totul înregistrat în one-take. Am avut un sentiment legat de piesa asta atunci, o stare interioară ciudată, plăcută dar ciudată. Apoi, nu s-a mai întâmplat nimic din iunie anul trecut, și undeva în ianuarie 2022, am avut parte de niște momente mai neplăcute în viața mea. Atunci am picat în butoiul cu melancolie și asta m-a făcut să fugăresc anumite idei în capul meu. Când las piesele, așa, să.. fermenteze, îmi mai aduc aminte de ele și le reascult, aveam piesa în caști și mergeam pe strada, având un moment profund, mi-am zis "Doamne, dacă e ceva să înțeleg, te rog, fă-mă să înțeleg, pentru că sunt pregătit! Dă-mi un semn!" Și a fost așa, un moment cu mine și universul, și plecând de la acel moment mi-a rămas așa ca o obsesie chestia asta în cap, cu înțelesul, cu tot ce trebuie să înțeleg de la viață, până în momentul asta. Apoi, pur și simplu, ori în ziua aia sau a doua zi, am dat drumul la treabă, în studioul meu personal, și am început să cânt. De data asta nu a mai fost ca în alte dăți, pentru că în timp ce cântam, trăiam și găseam ce căutam. În timp ce cântam, apăreau cumva și versurile."

Ce spune The Meaning prin versuri?

"Este o căutare a oricărei idei care poate părea așa principală, într-un capitol al vieții. Eu cred că viața are mai multe sensuri, niciodată nu are doar unul singur. Sunt mereu perioade și perioade. Perioade în care crezi că e important ceva în viață, apoi se încheie capitolul ăla și crezi că ai altceva mai important, și tot așa, și cred că în piesa asta, am încercat să sintetizez nevoia asta interioara de a găsi răspunsuri. Asta s-a întâmplat înainte să înceapă nebunia cu războiul din Ucraina, chiar la asta mă și gândeam, uite că am început piesa înainte de război, și nu m-am referit la absolut nimic legat de asta, și totuși simt așa ca și cum s-ar conecta și cu chestia asta."

Faptul că această piesă este lansată acum oficial, după atâta timp, răspunde cumva întrebării tale. Este răspunsul pe care îl căutai? Ești mulțumit astăzi?

"Nu, în niciun caz. Cred că universul nu răspunde niciodată la mai puțin de șase luni de la întrebare. Trebuie să ai răbdare cu tine."

Am pornit această discuție amintind despre perioada dificilă prin care am trecut, pandemie, izolare, distanță, apoi iată, război, toate acestea coincid cu perioada ta de carieră solo. Și în timp ce vorbesc despre asta, îmi dau seama că într-un fel sau altul, toată această izolare pe tine te-a ajutat, în muzica ta.

"Da, eu oricum sunt mai introvertit de felul meu, așa că, da, faptul că am avut tot ce îmi trebuie cu mine aici, în studioul meu de acasă, m-a ajutat cumva în independența asta a mea de a lucra singur, cum vreau, când vreau, și de a nu mă presa așa cu timpul, să trebuiască într-un anumit timp să fac ceva și tot așa. Îmi ordonez eu cam cum le simt, și asta-i o chestie foarte importantă, dacă până acum un an, sau un an jumătate, îmi propuneam să rezolv anumite melodii într-un anumit interval de timp pentru a fi mai eficient, acum am trecut la o altă abordare, nu mai grăbesc niciun proces creativ pentru că îmi pare absolut important ca atunci când treci la înregistrat să-ți conectezi sufletul la aparatele alea, este megaimportant."

Muzica într-o formație vine cu provocările ei. Provocări exista însă și pentru un muzician aflat pe un drum solo. Lipsa unui feedback imediat, propriile neîncrederi, nesiguranțe. Cum este pentru tine acest drum solo?

"Îmi lipsește cumva feedback-ul ăsta imediat venit de la un coleg care să-mi spună, -aici cred că ar merge asta, sau hai să schimbam-, așa că de multe ori sunt nevoit să am aceste discuții cu.. mine, din pricina asta de multe ori las ideile astea la fermentat pentru că am nevoie să-mi dau eu cu mine feedback-ul ăsta. Așa se face că eu, cel de azi, sunt fericit cu anumită idee, peste doua săptămâni când o voi asculta întâmplător, s-ar putea să nu îmi mai placă, și vreau să modific, ca să nu mai spun de partea de mixat și master, unde, de multe ori apelez la feedback extern și întreb lumea, ori alea sunt momentele cele mai dificile. E mai simplu, e adevărat, nu trebuie să mai sun pe nimeni, să ne întâlnim, să -hai să facem, hai ai chef azi?!-, nu! Azi are chef și chitaristul și basistul, toată lumea, și înregistram, e o chestie de timp."

Vorbeam recent cu Dan Byron care îmi spunea că înaintea lansării noului single "Memento" de pe viitorul album al trupei byron, a stat mult pe gânduri dacă, în actualul context, să mai faci muzica are sens. A găsit răspunsul la aceasta întrebare lansând noua piesă. În actualul context, am văzut ucraineni construind baricade cu o boxa urlând muzică "It's My Life" lângă ei. Am văzut o femeie care înainte să-și părăsească apartamentul bombardat, a ales să mai cante puțin la pianul din livingroom, sau un violoncelist interpretând o partitură clasică printre ruinele din principala piață din Kharkov. Cum vezi tu  rostul muzicii astăzi? 

"Cumva m-am regăsit în dilema celor de la byron, și nu m-am mai simțit atât de singur. Mi-am dat seama, în momentul în care a început conflictul, deși era foarte importantă pentru mine lansarea asta și eram entuziasmat de piesă, în momentul în care au început să vina știrile, pur și simplu piesa asta s-a făcut țăndări în sufletul meu și nu a mai avut nicio însemnătate. Mi-a fost greu să mă bucur de ea, o perioada, până când mi-am regăsit echilibrul. A fost greu să regăsesc asta, echilibrul, de a mă putea bucura iar de muzică, și de a rămâne totuși sensibil la lucrurile care nu au legătură cu muzica. Cred că o mamă care pleacă cu un copil și se grăbește să ajungă la graniță, să o treacă, să ajungă cu bine într-o altă țară, cred că în momentele alea, nu vor să audă vreo muzică. La asta m-am gândit, dacă să lansez o piesa sau nu. Dar cumva, suntem mai mulți așa, nu suntem doar noi de aici cu cei din Ucraina, cu cei din SUA, sau Franța, suntem împreună în asta, și poate astăzi sunt oameni care plâng, dar sunt și oameni care poate au nevoie de piesa asta, și sper să se regăsească în ea."

"The Meaning" poate fi ascultata pe platforma de streaming online Spotify dar și pe Youtube,.