Prof. Augustin Ioan: "Arhitectura este inamica jurată a oricărei forme de violență, pentru că ea înființează, crează din nimic, sau din cele aflate la îndemână, ceva ce se opune violenței."

france244.jpg

Orașele din Ucraina încearcă să protejeze siturile culturale de bombele rusești.
Profesorul Augustin Ioan, doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM Bucureşti, Doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti, vă invită la un nou curs susţinut la Fundaţia Calea Victoriei: "E un curs pe care, în această formula, nu l-am mai predat niciodată, deci îl vom construi împreună, din mers. Vom explica şi ne vom minuna împreună de temple, palate celebre, tratate de arhitectură, oraşe antice şi contemporane."
Sursa imaginii: 
Captura video: France24 / Report: A. Forget, A.Vedeilhe (France2), N.Rushworth (France24)

Unul dintre cele mai importante obiective culturale ale Ucrainei, dar şi al lumii, centrul istoric al oraşului Liov, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, se află în pericol pe fondul războiului declanşat de forţele armate ale Federaţiei Ruse. O organizaţie neguvernamentală din Liov, care protejează clădirile de patrimoniu, a luat decizia de a acoperi cu materiale speciale toate vitraliile bisericilor, dar şi statuile aflate în exteriorul lăcaşurilor de cult, astfel încât, în cazul unui atac, acestea să nu fie distruse. De aici porneşte discuția cu invitatul emisiunii RFI360, profesorul Augustin Ioan, doctor în arhitectură, lector pentru în viitor curs al Fundației Calea Victoriei, de la importanța arhitecturii în spațiul și inima unui oraș, acum, iată, bombardat.

"În primul rând problema violenței. Arhitectura este inamica jurată a oricărei forme de violență de acest tip, pentru că ea înființează, crează din nimic, sau din cele aflate la îndemână, ceva care se opune violenței, de orice formă ar fi ea, poate să fie naturală, pot fi cutremure, schimbări de relief, dar aici nu este cazul de așa ceva, aici este vorba despre o nebunie individuală și colectivă care afectează mediul construit, nu mai vorbim de oameni, bineînțeles. Nimic nu este mai opus arhitecturii decât violența. Ce se întâmplă cu orașele rămase în urmă? Pai, întâmplarea face că bunicii mei materni se trag de undeva de lângă Kharkov, au fugit de acolo și s-au stabilit în România și le-a fost patrie bună, Kharkov este unul dintre orașele eminamente ale constructivismului sovietic. Aici s-au construit în anii '20 până să-și intre în mână Stalin și să blocheze orice formă de avangardă, s-au construit lucruri spectaculoase la Kharkov, într-o estetică industrialista. Piața centrală, una dintre cele mai mari din Europa, care nu mai există astăzi, sau mă rog, este în ruine. Spunând aceste lucruri trebuie să vă spun și partea pozitivă, nimic nu se repară mai ușor decât urmele violenței. Clădirile se refac, se reconstruiesc, pot să vă dau exemplul Palmyry-ei care a fost distrusă de nemernicii aia de la ISIS, și care a început să fie reconstruită, mă rog, nu se reconstruiește cum era în vremurile sale de glorie, dar se reconstruiește macar în faza de ruine pe care le pot înțelege, care au fost înainte de ISIS. Întrebarea este dacă trebuie, în cazurile acestea ale unei violențe nejustificate să reparăm lucrurile, să construim ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, ștergând urmele traumei, sau trebuie să lucrăm cumva cu acest virus, și ce se mai construiește acolo să se facă ținând minte în modul în care se refac clădirile, că acolo a fost ceva nimicitor."

Augustin Ioan este doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM Bucureşti, Doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti şi licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA, "Filosofia arhitecturii – Mediul construit ca imago mundi" fiind un curs "introductiv într-un domeniu care urmează a fi cartografiat: filosofia spaţiului organizat. Nu vă temeţi. Nu trebuie să fiţi filosofi şi, mai ales, nu trebuie să fiţi arhitecţi ca să înţelegeţi aceste prelegeri. O privire proaspătă vă va ajuta chiar să ieşiţi la larg şi, după aceea, nu veţi mai vedea niciodată la fel arhitectura." Cursul are patru întâlniri programate online, prima dintre ele programata pe 24 martie de la ora 19.

Înscrieri si informaţii, aici

Interviul în întregime poate fi ascultat mai jos.

 
Profesorul Augustin Ioan în dialog cu Valentin Panduru, în cadrul emisiunii RFI360.