Zebra | Charley Rose Trio la Institutul Francez

charley_rose.jpeg

Sursa imaginii: 
Foto: Charley Rose Trio © Sylvain Gripoix

Laureați ai concursului național Jazz Migration 2021, Charley Rose este un grup de jazz modern, creat la Paris în cartierul Strasbourg Saint-Denis, un trio de « acrobați », cum a specificat presă muzicală din Franța Cei trei muzicieni dezvoltă un spațiu muzical proteiform care lasă mult loc improvizației.

Charley Rose are un timbru magnific, un sunet de saxofon alto de o tandrețe remarcabilă. Împreună cu pianistul Enzo Carniel și bateristul Ariel Tessier - muzicieni foarte activi și tandem deja cunoscut în cadrul grupului House of Echo - formează un trio de jazz contemporan fără contrabas, a cărui inventivitate este captivantă. Charley a călătorit prin Spania, Paris, Amsterdam, Basel. Estetică expresionistă și ascultarea compozitorilor din secolul XX precum Ravel și Messiaen i-au alimentat inspirația. Uneori, cei trei muzicieni își imaginează că în timpul unui vals, Thelonious Monk îl întâlnește pe Serghei Prokofiev, alteori cei trei ne fac să planăm prin abordarea originală a unui cântec marca David Lynch. Un trio revigorant în slujba unui proiect ambițios si un apel la ne-măsurarea timpului.

În 2021 au editat albumul Charley Rose Trio. „Fără a prejudicia omogenitatea proiectului, albumul este prezentat că o piesă de mobilă cu multe sertare pe care le deschizi pentru a intra în universuri muzicale unice dar inventiv legate între ele” (Yves Dorison)

Concertul de la Institutul Francez din Bucuresti a fost propus în cadrul proiectului Jazz Migration, un sistem de acompaniament pentru muzicienii de jazz emergenți și muzică improvizată, inițiat de AJC (Association Jazz croisé), cu sprijinul Ministerului Culturii, Fundației BNP Paribas, SACEM, ADAMI, SPEDIDAM, CNM, SCPP, SPPF și Institutului Francez.

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.