Opera compozitorului francez Erik Satie, explorată de Imago Mundi prin proiectul "Gnossos"

imago-mundi.jpg

Imago Mundi
"Gnossos" este un proiect de explorare creativă a operei compozitorului francez Erik Satie, plecând de la seria sa de compoziții pentru pian scrise in urma cu 130 de ani.
Sursa imaginii: 
Asociatia Culturala Isvor

În 2021 se împlinesc 155 de ani de la nașterea compozitorului francez Erik Satie, în același timp, se împlinesc 130 de ani de la scrierea primelor trei compoziții pentru pian din seria lucrărilor intittulate "Gnossiennes". Un argument suficient de puternic pentru ansamblul Imago Mundi, cunoscut pentru proiectele sale de reevaloare a muzicii traditonale romanești din prespectiva contemporană, să cerceteze creația franceză de inspirație românească de la sfârșitul secolului XIX. 

 

"Gnossos" este așadar un proiect de explorare creativă a operei compozitorului francez Erik Satie plecând de la seria sa de compoziții pentru pian, scrise acum 130 de ani, dar și de la teza de doctorat semnată de Vasile Tomescu, doctor în muzicologie la Universitatea din Sorbona, Paris, autorul lucrării "Histoire des relations musicales entre la France et la Roumanie - Des Origines au commencement du XXe siecle", publicată în Franța în anul 1973. 
Trebuie spus că în anul 1889, muzica tradițională românească avea un adevărat moment de triumf la Expoziția Universală de la Paris, primind o atenție specială și la Congresul Internațional de Tradiții Populare, acolo fiind prezentată într-un concert de muzică tradițională culeasă de Bourgauit-Ducoudray din sud-estul Europei. În acest fel, muzica populară românească, care atrăsese atenția și aprecierea muzicienilor francezi, a fost pusă la dispoziția celor care și-au dorit să o prelucreze. Așa au apărut cele cinci Gnossienes pentru pian, dintre care primele trei compuse de Erik Satie în perioada 1890 - 1891. 
Acum, în 2021, ansamblul Imago Mundi împlinește 20 de ani de activitate si sărbătorește acest moment cu proiectul "Gnossos". Ocazie cu care este organizată o audiție și proiecții video cu un nou material audio, parte dintr-un viitor produs discografic Imago Mundi, de asemenea, o instalație interactivă "Gnossiennes", compusă dintr-un pian digital, o tabletă, o pereche de caști și proiecții video. Conținutul video semnat de Cristian Stanoiu propune, la fel ca muzica, traversarea simbolică a unui pod virtual între România și Franța, în căutarea lui Erik Satie.  Despre proiectul "Gnossos", Valentin Panduru a vorbit cu Daniel Ivașcu, parte din echipa proiectului "Gnossos".

Echipa proiectului este formată din Imago Mundi (Oana Ivașcu – oboi; Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu – compoziții și orchestrație, chitară, cobză; Daniel Ivașcu – percuție; Adrian Buciu – flaute; Ștefan Barbu – vioară; Andreea Țimiraș – violoncel), Andrei Petrache – pianist și realizator materiale educative, Oana Ivașcu – manager, Bogdan Vuluță, Andrei Barbu – regie muzicală și sound design, Florin Ghenade – artist foto/video (autor fotografii, regie), Rareș Avram – artist video (camera), Irinel Cîrlănaru – artist video (DOP, camera, editare, colour grading), Daniel Ivașcu – graphic & web designer, Adelina Mariș – comunicare și promovare, Cristina Istrate – responsabil financiar. „Gnossos” este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Mai multe informatii, aici: https://gnossos.imagomundi.ro/

 

Alte ediții ale emisiunii RFI360: https://www.rfi.ro/tag/rfi360