Testele pe bază de salivă, făcute acasă sau la școală?

covid-g9c33ad8b3_1920.jpg

covid
Femeie infectată cu noul variant a călătorit de curând în Egipt prin Turcia
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul Sănătății îl lasă pe cel al Educației să decidă dacă testele cu salivă se pot face acasă.  Inițial, anunțul că testele vor fi făcute în clasă, de două ori pe săptămână, în cele mai multe cazuri chiar de profesori, a stârnit nemulțumirea cadrelor didactice. 

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că testele COVID-19 pe bază de salivă, non-invazive, ar urma să ajungă în şcoli până la începutul săptămânii viitoare.
Ar urma să fie testaţi toți elevii, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi anti-COVID, de două ori pe săptămână. Ministerul Educației a cerut oficial clarificări de la Ministerul Sănătății privind procedura de administrare a testelor pe bază de salivă: dacă părinții ar putea primi testele să le administreze ei acasă, înainte de a duce copilul la școală, dacă este necesar acordul părinților pentru testare și dacă se aplică, totuși și în grădinițe, preșcolarilor.

Nici acum situația nu mulțumește pe toată lumea pentru că apare problema încrederii că părinții vor raporta datele corecte. De ce nu va funcționa testarea la domiciliu? Pentru că foarte mulți părinți nu vor raporta rezultatele pozitive, fiind obligați să rămână acasă, cu copiii, în carantină, spune la RFI, cercetătorul Octavian Jurma. 
Pe de altă parte, se întreaba medicul, cum se va proceda: Copiii vor veni acasa cu testele in ghiozdan? Atunci s-ar putea sa ne trezim că ajung să fie vândute în piețe, asa cum s-a întâmplat cu arbidolul, mai spune Octavian Jurma. Trăgând linie, pot avea încredere autoritățile în ceea ce vor raporta părinții? Răspunde cercetătorul Octavian Jurma, invitatul emisiunii Sănătatea FM, ediția din 17.11.2021.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 

 
Sănătatea FM, ediția din 17.11.2021