Keo te invită să cânți în limba franceză, Frenchmania te premiază!

keofrenchmania.jpg

Frenchmania
Ai între 14 și 24 de ani ? Iți place să cânți în franceză ? După succesul ediției 2020, concursul online Frenchmania continuă și în 2021!
Sursa imaginii: 
Frenchmania - Institutul Francez

Ai între 14 și 24 de ani? Iți place să cânți în franceză? După succesul ediției 2020, Frenchmania continuă și în 2021. Frenchmania rămâne un proiect de suflet pentru artistul Keo, care cu această ocazie a compus o piesa ce însoțește apelul de înscrieri în cadrul competiției muzicale.

Keo: "Frenchmania este o aventură ce a pornit acum câțiva ani, în 2015, printr-o serie de concerte la care am chemat alături de mine dragi prieteni, artiști cunoscuți la noi, să cânte muzică în limba franceză alături de mine. Un proiect făcut împreună cu Institutul Francez care a susținut evenimentul încă de la început, fiind alături de mine numeroși artiști de la noi, Paula Seling, Cornel Ilie, Ruby, Alexandra Ungureanu, Dorian Popa, Adi Despot, cert este că toți au jucat jocul, au cântat în franceză și au avut un succes extraordinar. Anul trecut doream să continuăm acest proiect, din păcate nu s-a putut pentru că pandemia a venit peste noi, ne-a închis toate evenimentele, așa că împreună cu Institutul Francez ne-am gândit, cum putem continua această aventură Frenchmania în online? Așa am ajuns să facem un concurs pe internet, destinat tinerilor, în limba franceză. "

Vreau să te întreb dintr-o curiozitate personală, pentru tine, este mai ușor o compoziție în limba româna, sau în limba franceză?

Keo: "Este o întrebare foarte bună. În ultimii ani compun mai mult în româna. Inițial compuneam în franceză pentru că locuiam în Elveția, în Geneva, și vorbeam zilnic numai franceza, deci era mult mai simplu să vin cu idei în limba franceză.  De altfel, primele mele piese cu care m-am lansat în România au fost compuse inițial în limba franceză. Piese precum "Azi vii maine pleci" sau "Dacă aș putea să zbor" care au fost primele mele hituri, au fost piese în limba franceză, pe care le-am adaptat pe urmă în limba româna."

Dar ce are limba franceză în plus pentru ca compozitor român să aleagă să se exprime astfel?

Keo: "Trebuie să aduc și asta în discuție, cred că cel mai ușor este să compui în limba engleză, pentru că îți oferă cele mai simple legături și cele mai firești. E foarte ușor să faci un text, mai ales unul generic, în limba engleză. Însă până la urmă e o chestiune de influențe. Eu ascultând foarte multă muzică franceză, fiind în Geneva și copilărind acolo, am luat acest feeling. E un feeling aparte pe care îl împrumuți din ceea ce asculți și apoi încerci să-l redai și tu în ceea ce faci, în ceea ce scrii, în ceea ce compui. De altfel și ca sound, eu în primele mele piese, eu sunt foarte apropiat de un sunet pop-rock franțuzesc, piesele mele sunt pe stilul lui Calogero, cei care îl cunosc își pot da seama și singuri. Iar în româna, este o poezie foarte aparte, pentru că, fiecare limbă are particularitățile ei, evident și engleza și franceza sunt niște limbi superbe, dar româna are un parfum aparte, e greu să exprim acest lucru, dar.. nu știu, Eminescu nu suna în niciun fel tradus în altă limbă. E o doină acolo, e suflet în limba româna  pe care e foarte greu să-l redai, oricât de mult ai vrea să adaptezi. "

Keo: "Pentru că în 2020 nu s-au putut ține concertele Frenchmania din cauza pandemiei, am inventat împreună cu Institutul Francez "Frenchmania sur mon smartphone", concurs online pentru cei care vor să cânte în limba franceză. Astfel tinerii au putut trimite un video cu ei cântând în limba franceză și s-au înscris în acest concurs. A fost un succes care a depășit așteptările noastre cu mult. Nu ne așteptam la un succes atât de mare, au fost mai mult de 200 de copii înscriși și peste 800.000 de vizualizări pe pagina de Facebook a Institutului Francez, vizualizări ale clipurilor trimise de acești tineri. Anul acesta refacem acest concurs, am dat deja startul și aș vrea să-i invit pe toți cei care au între 14 și 24 de ani, care vor să cânte în limba franceză, să se filmeze cu telefonul, și să trimită acest mic video pe adresa Institutul Francez [email protected]. Evident găsiți toate aceste informații și pe site-ul Institutului Francez și pe paginile de Facebook, și la mine, intrați pe Keo Music, pe pagina de Facebook, de Instagram, veți găsi acolo toate informațiile necesare. Deci, o invitație pe care o adresez tuturor tinerilor dar și dacă nu aveți vârstă necesară, trimiteți oricum pentru că putem face o secțiune specială pentru cei care nu au vârsta cuprinsă între 14 și 24, și sunt și niste premii foarte drăguțe. Premiul I este 2000 de lei, premiul II este 1000, iar premiul III este 800 de lei."

Apelul tău de a participa la Frenchmania este însoțit și de o piesă compusă special cu această ocazie, piesă înregistrată împreună cu Alexandra Ungureanu.

Keo: "Da, este oarecum imnul conceptului Frenchmania, ne-am dorit să promovăm această idee cât mai mult și deci, ce puteam face mai frumos, decât o piesă, împreună cu Alexandra, care este jumătatea mea în acest proiect. Este de fapt imnul acestei aventuri numită Frenchmania."

 
Asculta interviul acordat de KEO emisiunii RFI360.