COVID-19 România | A început vaccinarea copiilor de peste 12 ani

corona-4970836_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a început astăzi vaccinarea anticoronavirus a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani. Primul centru de vaccinare dedicat acestei grupe de vârstă a fost deschis în parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 al Capitalei. Pentru a fi vaccinați, copiii trebuie să se programeze în platforma online, de pe contul părinților, pentru a evita astfel așteptarea la centrul de vaccinare, transmis autoritățile. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, peste 3.600 de copii cu vârste între 12 și 15 ani figurau, astăzi, în platformă, cu programare pentru imunizare. 

3634 programări au fost făcute de ieri până azi pe platforma de vaccinare pentru pentru copiii din categoria 12-15 ani, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Primul centru de vaccinare pentru copii cu vârste între 12-15 ani a fost deschis miercuri în parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 al Capitalei. Copiii trebuie să vină însoțiți de către tutorele legal sau unul dintre părinți, iar schema de vaccinare este aceeași ca în cazul adulților. 
Vaccinul care va fi folosit pentru imunizarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste este cel produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty). Datele care reies din studiile efectuate asupra vaccinului Comirnaty arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală, transmit autoritățile. Vaccinarea cu Pfizer a copiilor între 12 și 15 ani a fost autorizată vineri de Agenția Europeană a Medicamentului. 

"Lucrurile sunt aici clare. Doar Pfizer a venit până acum cu suficiente date încât să fie autorizată vaccinarea pentru grupele de vârstă 12-15 ani, respectiv 16-18 ani. Vaccinarea copiilor este similară ca organizare, indicații și administrare cu ceea ce se întâmplă la adulți. Vorbim despre aceeași abordare și contraindicații, care de fapt nu există, decât pentru cei care au alergie dovedită la componentele vaccinului, lucru care este rar. Mai mult, în cazul copiilor s-a demonstrat că eficiența este chiar superioară, mergând până la 100% în cazul copiilor. (...) Sunt trei obiective importante care să mă determine să mă vaccinez, indiferent de vârstă: în primul rând, faptul că mă protejez individual...indiferent dacă sunt copii, nu au garanția că nu vor face o formă severă de boală; în al doilea rând, copiii sunt vectori de transmitere, ei trebuie să fie protejați și să-i protejeze pe cei de lângă ei; al treilea obiectiv...trebuie să înțelegem că printr-o campanie de vaccinare extinsă se va reduce circulația virusului, ceea ce va duce la închiderea pandemiei.", spune la RFI, dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase, directorul medical al Institutul Matei Balș din Capitală, invitatul emisiunii Sănătatea Fm.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM - ediția din 2 iunie