Actualitatea de luni, 10 mai 2021

summit.jpg

Președintele Klaus Iohannis și președintele Andrzej Duda. Sursă foto: Administrația Prezidențială.

Summit important astăzi la București la care participă și președintele american, șeful diplomației americane respectiv secretarul general al Alianței Nord-Atlantică.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Prezența președintelui SUA Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate, spune președintele Klaus Iohhanis.

La summit sunt trasate liniile unor decizii extrem de importante ce urmează a fi luate la summitului NATO ce va fi organizat la Bruxelles, pe 14 iunie.

Între altele, va fi abordată securitatea regională în flancul estic al NATO, cu accent pe situația din Ucraina și Belarus.

 

În Spania, weekendul a adus ridicarea stării de alertă la jumătate de an de la instituirea ei. Ce a urmat? Petreceri cu sute de oameni pe străzi și pe plaje, în mai multe orașe. Poliția a intervenit pentru dispersarea petrecăreților. Mugur Chiujdea.

 

De la Iași, Violeta Cincu ne povestește cum au sărbătorit elevii reîntoarcerea în clasă. A fost prima zi în care școlile au ținut ore cu toți elevii în bănci.  Terasele sunt pline iar pe străzi abia mai zărești din când în când cîte o mască la trecători.

 

Primul centru integrat de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale a fost inaugurat la Spitalul Universitar din București. Este un tip de serviciu integrat, unde persoanele abuzate primesc sprijin din partea angajatilor de la Medicină Legală, ai Poliției, dar și de la asistenții sociale. Astfel, toate drumurile pe care o victimă trebuia să le facă pentru a demonstra că a trecut printr-o agresiune vor fi anulate.

 

Ascultă 40 de minute de luni pâna vineri de la ora 18h15.

Emisiuni disponibile : http://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din 10 mai 2021