Actualitatea de miercuri, 31 martie 2021

Peste 6.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus s-au inregistrat în ultimele 24 de ore. numărul pacienţilor de la ATI  continua sa creasca.  Este contextul in care, la o săptămână de la introducerea noilor restricții, premierul Florin Cîțu a explicat  motivele pentru măsurile adoptate. Șeful Guvernului a susținut ca regulile de pana acum nu mai opreau raspandirea virusului, iar noile restrictiiau fost gândite pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Vaccinul Pfizer este 100% sigur și eficient la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, transmit reprezentanții companiei. Acestia intenționează să prezinte noile date despre vaccin, autorităților de reglementare „cât mai curând”, astfel încât imunizarea adolescenților să poată începe înainte de anul școlar viitor. Cat de receptivi ar putea fi romanii la vaccinarea copiilor, discutam in 40 de minute.

Guvernul moldovean a votat instituirea stării de urgență la Chișinău. Guvernul interimar și-a motivat recomandarea către Parlament prin faptul că miniștrilor li s-ar da astfel mai multe pârghii pentru a putea gestiona criza pandemică. Analistii spun insa ca miza este stoparea alegerilor parlamentare anticipate pe care le doreste Maia Sandu.

Si, pandemia remodeleaza cariera politica a mai multor lideri. In Slovacia primul ministru a demisionat dupa ce a comandat vaccinuri în Rusia fara sa se consulte cu Bruxelles-ul. În Franta peste mai putin de un an si jumatate sunt alegeri prezidentiale si viitorul lui Macron este legat de gestiunea crizei sanitare. In Brazilia, presedintele Bolsonaro este ca si condamnat politic, din cauza modului haotic in care a abordat pandemia.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 31 martie 2021