Telemunca, provocările şi efectele sale în plină pandemie sanitară

telemunca.jpeg

Sursa imaginii: 
Fundatia Calea Victoriei (website)

Telemunca (munca la distanţă cu ajutorul tehnologiei) nu este un fenomen nou, doar că s-a acutizat şi generalizat după criza COVID 19. Telemunca face parte acum din viaţa noastră şi nu numai. Despre telemuncă şi efectele sale în societate, a vorbit la RFI antropologul Mirel Bănică, anticipând conferința pe care urmează să o susțină pe acest subiect, în 26 martie, la Fundația Calea Victoriei.

"Telemunca nu este un fenomen nou, există de ceva vreme. Poate că făceam telemuncă și înainte, în metrou verificandu-ne e-mail-urile, poate că făceam telemuncă și înainte în weekend, când încercam să rezolvam anumite probleme, vorbind cu colegii noștri pe whats-app, doar că nu o numeam așa. Telemunca în aceste clipe dificile este o soluție e clar, este un panaceu a unor probleme, este iarăși clar, în același timp are efecte atât pozitive dar și negative. Ceea ce vom încerca împreună în conferință organizată de Fundația Calea Victoriei este să facem un inventar a ceea ce știm până acum despre telemuncă. Avantajul este că majoritatea dintre noi nu mai vorbim despre lucruri necunoscute, suntem și martori și participanți, deci experimentăm cu toții, chiar știm despre ce vorbim, suntem în materie, în subiect. Nu va fi o conferință a triumfului, nu este o conferință sponsorizată de marile întreprinderi și multinaționale din domeniul IT și media, ci să încercăm puțin să vedem și efectele mai puțin dorite, mai puțin plăcute ale telemuncii, și să încheiem cu celebra afirmație, -ce se pierde atunci când se căștigă-. Este clar că noi câștigam foarte mult dar și pierdem foarte mult, și prin dialog și interactivitate putem afla mai multe despre această telemunca instalată în viață noastră."

Este bine spus, telemunca instalată în viață noastră, pentru că da, sigur, mai verificam un mail pe telefon din metrou, mai încercam un mesaj pe whats-app de acasă, însă munca mutată cu totul acasă, a produs efecte asupra vieții private.

"Enorme, enorme, dacă îmi permiteți să adaug lucrul acesta. Pe mine mă preocupa acest subiect al interacțiunii în mediile virtuale, nu de azi de ieri, am studiat de ceva vreme problema autorității pe internet și cum se transmite ea virtual. Cred că o parte din cei care ne ascultă acum știu că este foarte greu să conduci echipe în regim virtual. Dacă până la venirea pandemiei, telemunca era văzută ca apanajul unor privilegiați, -a este un privilegiat, lucrează de acasă-, acum nu mai e așa. Lucrurile s-au schimbat, de ce, pentru că telemunca, la fel ca orice alt fenomen social total, atinge doar dimensiuni fundamentale ale existenței noastre, spațiul și timpul. Dacă timpul îl putem controla, suntem înconjurați de ceasuri, marea.. dramatica problemă, și marea schimbare, este cea cu spațiul. Spațiul privat devine birou, familia și copiii sunt și ei aici, trebuie să ne ocupam cu toții spațiile, ele devin concurente, pierdem spații, spațiul profesional de altădată, ne întâlnim cu toții într-un spatiu virtual care este uman și inuman în același timp. 
Pe mine mă surprinde un aspect fundamental al problemei, telemunca nu este aceeași în București cu telemunca din Zurich sau Helsinki. Nu toți avem șansa de a avea apartamente spațioase sau case pe marginea mării, pentru că avem această tendință, care este fireasca într-o perioadă în care avem nevoie de optimism, ni se prezintă oameni fericiți lucrând în short, mângâiați de briza mării, nu e tocmai așa. Eu personal, dar și parte din cei care ne ascultă acum, suntem mângâiați mai degrabă de ciocanul de șnițele și de bormașina vecinului. Dincolo de glumițele noastre, ceea ce trebuie scos în evidență este că fiecare țară are specificul sau legat de telemuncă și vom încerca împreună să-l identificăm și pe cel al României și al românilor."

Sub titlul “Telemunca, provocările şi efectele sale. O abordare antropologică”, pe 26 martie, Fundația Calea Victoriei găzduiește conferința susținută de antropologul Mirel Bănică. Amănunte și înscrieri, aici.