Program de mentorat dedicat femeilor din industria muzicală românească

screenshot_2021-03-16_at_19.43.45.png

Mentorship Program for Women Entrepreneurs în Music Industry
Femei-lider din industria muzicală și-au propus să ghideze 10 femei la început de drum, timp de 3 luni, în cadrul unui program de mentorat dedicat doamnelor și domnișoarelor din industria muzicală din România.
Sursa imaginii: 
rawmusic.ro

10 femei-lider din industria muzicală și-au propus să ghideze 10 femei la început de drum, timp de 3 luni, în cadrul unui program de mentorat dedicat doamnelor și domnișoarelor din industria muzicală din România. 

Până pe 18 aprilie, femeile aflate la începutul carierei lor în music business se pot înscrie gratuit la MEWEM (Mentorship Program for Women Entrepreneurs în Music Industry) - primul program de mentorat dedicat femeilor care lucrează sau intenționează să lucreze în industria muzicală din România. Printre mentori, Carina Sava, fondatoare și artist manager la Watermelon Agency, coordonatoarea acestui program, cu care am vorbit despre provocările întâmpinate de ea, în lunga ei experiență pe lângă scena românească de muzică.

Carina Sava: "N-am simțit-o ca pe o provocare ca să fiu foarte sinceră, lucrurile au decurs destul de normal și recunosc că am avut parte de foarte mult sprijin, mult sprijin mai ales din partea bărbaților, ce să vezi, artiștii cu care am lucrat și alți colaboratori bărbați, deci nu pot să spun că am resimțit asta neapărat, dar în momentul în care arunci o privire spre industria muzicală, în special în spatele scenei, nu poți să nu remarci că avem mult mai mulți bărbați, cel puțin în funcțiile cheie. Sunt și foarte multe femei lider, printre care și doamnele mentor din programul nostru, dar rămân cumva excepțiile."

Cine sunt celelalte femei lider invitate în cadrul proiectului?

Carina Sava:"În primul rând trebuie spus că este un proiect european. MEWEM Europa este un proiect care se desfășoară anul acesta în mai multe țări, în Germania, Franța, Austra și Spania. În România am dat deja drumul la înscrieri, iar cele 10 femei mentor acoperă cumva toate zonele de interes din industria muzicală românească. Adică, avem case de discuri, Olga Juverdeanu este CEO Global Records, pentru festivaluri și promoterii mari o avem pe Laura Coroianu, Managing Partner EMAGIC dar și pe Ioana Chereji - PR Manager UNTOLD & Neversea. Avem oameni specializați în comunicare cum este Iulia Pop de la Overground Music sau Cristina Bazavan, o avem pe Iulia Popovici care este jurnalist și curator de arte performantive, Anca Lupeș, este fondatoarea Mastering The Music Business, Alina Manole care este artist independent și care practic se ocupă de tot ce ține de cariera ei, își este propria casă de discuri, propriul manager, propriul agent de booking. Ana Maria Frâncu care este comunications manager pentru Ina și Antonia, și mă bucur să fiu și eu unul dintre mentorii pentru acest program."

Dar ce te face cu adevărat un mentor?

Carina Sava:"Nu știu dacă e ușor de cuantificat asta. Cred că în momentul în care începi să constați și să fi destul de conștient de lecțiile pe care le-ai învățat în cariera ta poți să începi să te gândești la a da mai departe. Eu mereu spun că mi-ar fi plăcut foarte mult să fi existat un astfel de program în momentul în care am început eu să lucrez în industria muzicală românească, nu doar ca proiect de mentorship pentru femei, cu toate că și asta ar fi ajutat foarte mult și m-ar fi încurajat, dar ca proiect de educație până la urmă, pentru că are și această componentă foarte importantă."

Există un tipar al candidatei ce trebuie să se înscrie în acest curs de mentorat? Eu urmăresc destul de mult activitatea ta și cea mai importantă constantă este disponibilitatea și deschiderea spre a învăța, chiar și acum, cu toată experiența ta în spate.

Carina Sava:"Este foarte important să înveți, mai ales într-o industrie în care lucrurile se schimbă foarte repede, trebuie să faci niște eforturi conștiente ca să rămâi totuși conectat, și la alți oameni pentru că networking-ul este important în industria noastră, dar și la informația în sine. Până la urmă, cele două componente sunt destul de importante și în programul nostru. Componenta de networking, faptul că aceste participante vor putea să se conecteze cu cele zece doamne mentor dar și cu celelalte participante din program, dar și componenta din educație. Cât despre condiții și criterii, este foarte important să fie femei, nu există limită de vârstă, dar există această condiție că ar fi bine să lucreze deja în industria muzicală sau să aibă o legătură profesională cu domeniul acesta. Fie că poate sunt angajate într-o casă de discuri la început de drum sau poate la modul independent, coordonează cariera fratelui mai mic sau a unui prieten și își spun manager fiind la început de drum. Adică este important să existe niste noțiuni despre business-ul muzical."

Înscrierea, cum se întâmplă ea, și după acest moment, ce urmează pentru candidata la cursul de mentorship?

Carina Sava: "Cine dorește să intre în acest program trebuie să acceseze site-ul http://rawmusic.ro/mewem, acolo vor găsi detalii despre înscriere și un chestionar care este destul de lung, este un formular de participare practic, sunt foarte multe întrebări dar sunt toate importante pentru că vrem să înțelegem mai bine și background-ul lor dar și cum putem noi să le fim de folos. Adică, din momentul în care sunt acceptate în program, cum putem noi să adaptam acest proiect și acest program la nevoile lor. Deci, practic se pot înscrie până pe 18 aprilile, după care se vor citi toate aceste aplicații, vom vedea care sunt cele care îndeplinesc criteriile, vor fi alese cele 10 participante, și apoi va avea loc un proces de "matchmaking" îi spunem noi, adică fiecare participantă va fi conectată cu una dintre doamnele mentor, în funcție de răspunsurile lor la chestionar și de interesele lor în industria muzicală."

Înscrierea în program este gratuită prin completarea formularului disponibil pe http://rawmusic.ro/mewem. Înscrierile se vor desfășura în perioada 1 martie - 18 aprilie 2021, iar numele celor 10 participante selecționate pentru participarea în proiect se vor anunța în data de 26 aprilie. Programul va consta în participarea la sesiuni one-to-one cu mentorii, la workshop-uri și întâlniri pe diverse teme legate de industria muzicală.

MEWEM Romania este organizat de Asociația RAW Music, co-finanțat prin programul Europa Creativă, susținut de Mastering the Music Business și Women in Music Romania.