Zebra | Ziua profesorului de franceză în România - 24-29 noiembrie

A doua ediție a „Zilei profesorului de franceză”, serbata in 26 noiembrie, va propune o saptamana de evenimente în format online în perioada 24-27 noiembrie cu motto-ul „100% virtual, 100% împreună” si reunite sub tema „Noi legături și noi practici: o comunitate consolidată și proiecte pentru mâine”. În cadrul acestui eveniment, actorii francofoniei și institutele de predare a limbii franceze din România organizează activități menite să pună în valoare această profesie, să consolideze conexiunea și solidaritatea dintre profesori, dar și între profesori și limba franceză. Organizatorii sunt: Ministerul Educației și Cercetării (MER), Asociația Română a Profesorilor Francofoni (ARPF), Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), Institutul Francez din România (IFR), Delegația Generală Wallonie-Bruxelles si Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Ne-au vorbit despre semnificatiile si programul acestei saptamani: Michel Monsauret, atasat de cooperare educativa la Institutul Francez din Romania si Ambasada Frantei din Romania, Eric Poppe, reprezentantul Organizatiei Internationale a Francofoniei pentru Europa Centrala si Orientala, David Royaux, delegatul general Wallonie-Bruxelles la Bucuresti si Irina Cosovanu, presedinta Asociatiei Romane a Profesorilor Francofoni.

 

Celebrarea Zilei Profesorului de franceză în România

 

CONCURSURI ȘI CAMPANII DIGITALE:

 

26 noiembrie - Decernare premii - Concurs-dezbatere pe tema „Profesor de franceză, o profesie a viitorului”

Pentru a pune în valoare profesia de predare a limbii lui Molière, Asociația Română a Profesorilor de Franceză a lansat un concurs-dezbatere, la care au participat atât profesori, cât și studenți. Ceremonia de premiere va avea loc de Ziua profesorului de franceză.

 

 
26 octombrie - 15 noiembrie - Concurs regional de creare a unui quiz prin intermediul aplicației „Kahoot!”

 

Créer votre Kahoot !” este un concurs de creativitate digitală inițiat de Organizația Internațională a Francofoniei. Timp de aproximativ o lună, profesori de franceză din Europa Centrală și de Est și-au exprimat originalitatea digitală în legătură cu predarea limbii franceze, creând teste originale, distractive și educative. Câștigătorii vor fi anunțați de Ziua profesorului de franceză.

 

26 octombrie - 20 noiembrie – „Merci mon Prof d'université”, un concurs destinat studenților

Acest concurs oferă studenților posibilitatea de a-și demonstra creativitatea prin felul în care mulțumesc profesorului lor de franceză. Competiția presupune crearea unui video de maximum 3 minute. Studenții pot trimite mărturiile lor până la 20 noiembrie, la adresa de mail irina.ghinet@auf.org. Câștigătorii vor fi anunțați online pe 26 noiembrie.

 

 

 

 

1 noiembrie - 27 noiembrie – Campanie digitală “Merci mon prof”

Este vorba despre un proiect care invită utilizatorii rețelelor sociale să-și arate recunoștința față de profesorul lor de franceză făcând o postare care conține hashtagul #Mercimonprof.

 

23 noiembrie – Interviu cu Dl Jean-Marc DEFAYS, Președinte de la FIPF

 

Președintele Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză, Dl Jean-Marc Defays, va răspunde întrebărilor asociațiilor naționale a profesorilor de franceză și a experților din domeniu. Evenimentul va fi moderat de către Mihaela Dedeoglu de la RFI România și va fi difuzat pe rețelele sociale pe 23 noiembrie, de la ora 18.00.

 

23 - 24 noiembrie – Ziua porților digitale deschise la Centrul de reușită universitară (CRU)

 

Evenimentul se adresează cu precădere studenților, oferind acestora posibilitatea de a afla mai multe despre învățământul superior francofon și despre oportunitățile pe care acesta le oferă.

 

ATELIERE ȘI WEBINARII :

 

Marți, 24 noiembrie, ora 17.00 - Atelier : „Muzica franceză și francofonă la ora de limba franceză” cu Michel BOIRON

Atelierul se înscrie în optica dinamizării cursurilor de limbă franceză. Acesta se va desfășura în format virtual, pe baza înscrierii în prealabil.

 

Marți, 24 noiembrie – Întâlnire între studenți, lectori de franceză și AUF

 

Studenții francofoni se vor întâlni și vor discuta cu lectorii de franceză și cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale francofone. Evenimentul va fi marcat de prezența Agenției Universitare a Francofoniei printr-o intervenție a lui Mohamed Ketata, Directorul Regional al agenţie pentru Europa Centrală și Orientală.

 

Miercuri, 25 noiembrie, ora 17.00 - Webinar “Activități dinamizante pentru ora de limbă franceză” cu Christine PERAZZO

În cadrul evenimentului, profesorii vor avea ocazia să descopere tehnici de animare a cursurilor din partea Dnei Christine Perazzo, o expertă în domeniul predării limbii franceze.

 

Joi, 26 noiembrie, ora 18.00 – Conferință-dezbatere „Provocările educaționale ale predării limbii franceze” cu Michel BOIRON

 

Acest webinar își propune să revină asupra problemelor legate de predarea și învățarea limbilor străine în general, cu accent pe limba franceză, pentru a face în final un bilanț al schimbărilor și al progreselor educaționale asociate situației actuale.

 

Conferință-dezbatere în jurul experienței Asociației Franceze Bêta-Pi în educație populară

Conferința-dezbatere își propune să descopere experiența franceză a unei asociații care își va împărtăși experiența în „educația populară” și în chestionarea critică, în special prin cultura științifică și tehnică. Această experiență neobișnuită va deschide dezbaterea rezonând cu misiunea profesorului de franceză, provocările tinereții, dar și contextul special cauzat de pandemie.

 

ALTE ACTIVITĂȚI:

 

Mesajul Secretarei Generale a Francofoniei, SE Louise Mushikiwabo

Secretara generală a Francofoniei va adresa un mesaj tuturor profesorilor de franceză din întreaga lume cu ocazia Zilei Internaționale a profesorilor de franceză.

Reduceri la Librăria franceză Kyralina și la Editura Sitka

În perioada 23-27 noiembrie, publicul poate profita de reduceri substanțiale la o serie de edituri.

 

 

Emisiuni speciale cu Radio France Internationale - România

Celebrarea Zilei Profesorului de franceză în România

 

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.