Papa Francisc: Europei, cu dragoste

Papa Francisc visează la o Europă a solidaritatății și respectului pentru toate popoarele, o Europă care să promoveze o laicitate echilibrată și sănătoasă.

Acestea sunt ideile transmise de Papa Francisc, într-o scrisoare către secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin. În scrisoarea publicată de Vatican News, suveranul pontif îndeamnă Europa să rămână fidelă spiritului părinților săi fondatori.

Scrisoarea Papei vine în timp ce Sfântul Scaun și Biserica din Europa sărbătoresc trei aniversări importante.

În primul rând, a cincizecea aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Comunitatea Europeană de atunci și Sfântul Scaun, prin prezența sa ca observator la Consiliul Europei. În al doilea rând, fondarea Comisiei Conferințelor Episcopale a Comunităților Europene, în urmă cu patruzeci de ani. În al treilea rând, anul acesta marchează, de asemenea, cea de-a șaptezecea aniversare a Declarației Schuman, care a inspirat procesul treptat de reintegrare a continentului după cele două războaie mondiale.

În scrisoarea publicată marți, Papa Francisc a constată că proiectul european, născut din conștientizarea faptului că „unitatea este mai importantă decât conflictul” și solidaritatea poate fi „un mod de a face istorie”, a început să „dea semnele unei anumite regresii”.

Papa a remarcat că pandemia Covid-19 „apărută ca un fel de hârtie de turnesol, ne obligă să luăm poziție”. Putem continua să căutăm soluții unilaterale sau redescoperim calea fraternității care i-a inspirat și îndrumat fondatorii Europei moderne, începând cu Robert Schuman.

”Europa, regăsește-te!” – este îndemnul lansat de Papa Francisc.

El a cerut continentului să nu privească înapoi la trecutul său „ca la un album al amintirilor”, să nu se teamă de istoria  sa milenară.

Să nu se teamă de setea de adevăr, care, din zilele Greciei antice, s-a răspândit în întreaga lume și a scos la lumină cele mai profunde întrebări ale fiecărei ființe umane.

Să nu se teamă de setea de dreptate care s-a dezvoltat din dreptul roman și a devenit în timp baza respectului pentru toate ființele umane și drepturile lor. Să nu se teamă de setea de eternitate, îmbogățită de întâlnirea cu tradiția iudeo-creștină reflectată în patrimoniul de credință, artă și cultură .

Reflectând asupra Europei viitorului, Papa Francisc a prezentat patru imagini.

În primul rând, o „Europă care respectă demnitatea fiecăruia, în care fiecare persoană este apreciată pentru valoarea sa intrinsecă ” - nu din punct de vedere economic sau ca simplu consumator. Un continent care protejează viața în fiecare etapă, de la concepție până la sfârșitul său natural, precum și un spațiu care promovează munca drept mijloc de creștere personală.

A doua imagine este despre o „Europă ca o familie și o comunitate”.

Apoi, o Europă „incluzivă și generoasă”, care este „primitoare și ospitalieră” și unde caritatea - cea mai înaltă virtute creștină - învinge orice formă de egoism și indiferență.

Aceasta ar însemna pentru Europa să fie dispusă, „prin cooperare internațională , în a oferi asistență generoasă altor continente”, inclusiv Africii, unde „este nevoie să rezolve conflictele și să urmărească o dezvoltare durabilă.  Papa a îndemnat, de asemenea, Europa să facă față provocării actuale a migranților, permițându-le „să învețe, să respecte și să asimileze cultura și tradițiile națiunilor care îi primesc”.

Al patrulea vis al Papei Francisc este despre o Europă marcată de un laicism sănătos „în care Dumnezeul și Cezarul rămân distincti, dar nu opuși”. Sfântul Părinte a spus că se gândește la un ținut în care credincioșii sunt liberi să-și mărturisească credința în public și să-și expună punctele de vedere în societate.

„Creștinii de astăzi au o mare responsabilitate”, a spus Papa Francisc. „Sunt chemați să să contribuie la revigorarea conștiinței Europei și să ajute la generarea de procese capabile să trezească noi energii în societate.”

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica