UE, un pas înainte în ”diplomația vaccinului”

Vă mai amintiți de ”diplomația măștilor”? În prima parte a pandemiei, Europa a fost prinsă pe picior greșit de agresivitatea virusului și, pe de altă parte, de propriile slăbiciuni din sistemele medicale.

Atunci, Rusia și China au recurs la ample acțiuni de PR, în state membre ale UE sau în regiunile învecinate, cum ar fi Balcanii de Vest sau proximitatea răsăriteană. Mesajul era clar – Occidentul este neputincios, doar puteri autoritare precum China sau Rusia pot ajuta.

Desigur, între timp realitățile au umbrit mult din strălucirea acestor acțiuni – dacă ne gândim doar la cantitatea uriașă de produse neconforme din China sau la felul în care acum se știe că a acționat – sau nu a acționat – regimul comunist de la Beijing, în debutul epidemiei.

Să ne gândim apoi la Rusia, care inițial trecea drept un exemplu în gestionarea medicală, pentru ca mai apoi să fie foarte puternic lovită. Și poate că am fi știut mai multe despre situația reală dacă, în perioada de vârf a pandemiei, nu s-ar fi întâmplat ca mai multe cadre medicale cu atitudini rebele să alunece de la balcoane.

Dar viața merge înainte.

Și, pe măsură ce oamenii de știință se apropie de definitivarea mult așteptatelor vaccinuri anti-COVID 19, diplomațiile încep la rândul lor să trepideze.

Nu contează neapărat să fii primul – aici, Kremlinul pare să fi căzut în această capcană, cu anunțul său puțin credibil că ar deține un vaccin aplicabil imediat pe scară largă. Faptul că doar Igor Dodon s-a declarat entuziasmat - și poate că ar fi făcut-o și Lukashenko dacă n-ar fi fost ocupat cu demonstranții – arată că glonțul Rusiei nu și-a nimerit ținta.

Ceea ce contează cu adevărat este să ai un vaccin certificat internațional și să-l poți distribui imediat, nu doar propriei populații ci și în alte regiuni ale globului, mai ales în cele mai sărace. Ceea ce denotă o responsabilitate la nivelul întregii lumi și devine un extraordinar element de soft-power.

Lovită în mod jenant de diplomația măștilor, Europa pare acum în poziția de a recupera pe terenul vaccinurilor.

Ieri, Comisia Europeană a anunțat că a încheiat o serie de discuții preliminare cu societatea CureVac pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19.

Acesta – spune Bruxelles-ul, urmează unui angajament prealabil de achiziție cu AstraZeneca încheiat la 14 august precum și demersurilor pozitive cu companiile farmaceutice Sanofi-GSKJohnson & Johnson.

Contractul avut în vedere cu societatea CureVac ar deschide posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

Comisia consideră că va putea cumpăra, în prima fază, 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE.

Bruxelles și-a luat, de asemenea, angajamentul că oricine va avea nevoie de vaccin îl va primi, oriunde în lume și nu numai în Europa. Explicația e simplă: nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță.

Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Uniunea Europeană a colectat aproape 16 miliarde de euro, tocmai pentru a asigura acces universal la teste, tratamente și vaccinuri.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica