Ringo Starr, 80…

ringo-starr-drumming.jpg

Image source: 
www.cheatsheet.com

Pe 7 iulie Ringo Starr a împlinit 80 de ani – al patrulea Beatle, ultimul venit în trupa celor din Liverpool, pentru mulți poate cel mai simpatic personaj al celor supranumiți „The Fab Four”, pe numele său sir Richard Starkey MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire, pentru cei interesați de prezența acestor majuscule adiționale). 

E straniu cumva să vorbești despre Ringo, Paul, John și George în termenii biologiei pentru că despre nemuritori nu poți să ai decât o imagine idealizată și legată cumva de tinerețea lipsită de umbrele decrepitudinii și atingerea necruțătoare a timpului. Dintre toți cei patru Ringo pare să fie cel care a reușit să ajungă la fântâna tinereții; dacă încerci să legi cei 80 de ani de imaginea pe care o afișează cu o dezinvoltură și o naturalețe incredibile o să-ți dea, după cum se spune, cu virgulă. Ceva pare straniu în ceea ce-l privește (dar în sensul cel mai bun al poveștii) și te face să crezi că pentru unii dintre noi timpul chiar se poate opri în loc.

Probabil că e vorba și de multă investiție financiară în aceasta imagine de succes (bănuiesc că părul negru cu cheltuială să tine, nu mai puțin și barba deasă), dar una peste alta, totul îmi dă o ciudată senzație de bine. Dacă Beatles e (chiar și înjumătățit că număr), atunci și magia unei realități în culori halucinant de strălucitoare și imposibil de confundat există aici și acum pentru noi, oricând și oriunde. Nu sunt multe de adăugat despre cei patru băieți deveniți între timp patru monumente, patru cavaleri la propriu și figurat ai unei apocalipse vesele a convenționalului și închistării în preconcepții și etichetări superficiale, dar pline de o încredere de-a dreptul obeză și obtuză.

Odată cu apariția lor, o lume întreagă – împreună cu convingerile, condiționările, fricile și limitările ei aparent imposibil de depășit – a fost lăsată în urmă, iar în fața unei generații întregi posibilitatea unui nou început a început să prindă contur. Ringo a fost acolo din prima clipă alături de ceilalți trei, și-a pus sufletul la baza noii lumi pe care au construit-o în mințile celorlalți și pe care au făcut-o în cele din urmă locuibilă pentru o planetă întreagă.

600 de milioane de copii vândute în toată lumea dintre care 180 de milioane numai în Statele Unite, recordul pentru cele mai multe albume number one în UK Albums Chart, cele mai multe number one hits în Billboard Hot 100 și cele mai multe single-uri vândute în Marea Britanie, toți membrii trupei incluși individual în Rock And Roll Hall of Fame între 1994 și 2015 (după ce deja în 1988 legendarul grup își făcuse intrarea în faimoasa incintă a tuturor celor care au dat un alt chip și un alt suflet acestui fel diferit de a înțelege noua istorie a muzicii), 7 premii Grammy, 4 premii BRITs, un Oscar pentru Let It Be, 11 premii Ivor Novello, totul pentru a se putea spune un singur lucru: începutul trebuia să poarte un nume, paradigma succesului trebuia să aibă formatul unui careu de ași, cele patru puncte cardinale ale noii muzici aveau fiecare nevoie de patru figuri tutelare, totul trebuia atins, împlinit și înțeles într-un fel care trebuia să acopere cu frumusețe orice anotimp al vieții.

Ringo e a patra parte a acestui nou fel de a aranja lucrurile în existența noastră conform legilor muzicii. Și tot el e cel care face că întregul edificiu să se țină la un loc, e cel care impune ritmul pașilor către noile constelații muzicale care vor fi străbătute de spiritele exaltate ale următoarelor generații. E cel mai bogat baterist din lume. Are vreo importanță? Pentru cei mai mulți dintre cei care se hrănesc din sunet și extaz sonor electric pur sută la sută el e vocea Submarinului galben, căpitanul călătoriilor imponderabile ale unei nave-simbol ale cărei motoare funcționează pe bază de suflet și abandon total în valurile inspirației. E nevoie ca cineva să țină cadența motoarelor de putere universală cu care fantastica mașinărie călătorește printre stele, vise, spații probabile, dimensiuni fără nume și teritorii de dincolo de granițele știute ale minții. Mi se par suficient de importante aceste lucruri și pe deplin convingătoare pentru a ne determina să ne cumpăram un bilet de călătorie către această lume cât se poate de reală a visului.

Al patrulea Beatle e încă aici, alături de Paul McCartney, celălalt membru al probabil celui mai faimos grup din istoria rockului, suntem pe drumul cel bun, așa ceva nu se ratează; și suntem la bordul celui mai adecvat submersibil pe care fantezia noastră l-a adus la viață pentru a putea întreprinde acea aventură care poate marca decisiv oricui viața din punct de vedere muzical. Cei patru formează exact echipajul de care ai nevoie, singurul care îți poate arăta lumea din punctul de vedere al scufundărilor pe dos direct în curcubee și perplexități imposibil-funcționale, „ceruri de marmeladă și flori de celofan”.

Nu am niciun dubiu în ceea ce privește perfecta lor sănătate mentală, precum și a noastră. Ce poate fi mai la îndemână pentru o aniversare decât o călătorie având drept scop exersarea asumată și fără limite a propriei fantezii? 80 de rotiri ale planetei au făcut ca Ringo Starr să atingă perfecțiunea la comanda celui mai celebru submarin din istoria muzicii rock și iată că încă reușește să-l conducă fără ezitare prin uriașa mare a uitării și a indiferenței care de multe ori pare nesfârșită și mai puternică decât noi înșine. Bineînțeles că fară John, Paul și George, Richard Starkey ar fi avut un alt traseu de urmat, poate mai gri, mai supus gravitației și inerției, precum și a apăsării acelui „bun-simț” care naște invizibile lanțuri în jurul inimii. Dar totul a ieșit mai bine decât în proiecțiile matematice și mai colorat decât în arcurile duble ale curcubeului. Deci, Happy birthday dear Ringo and thank you so much!!!