Psiholog: Pandemia nu plutește deasupra noastră, ci se află printre noi

covid-19-5070666_1920.jpg

Peste 13.000.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, confirmate la nivel mondial
Image source: 
pixabay.com

Astăzi a fost înregistrată o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus. Alte 641 de noi îmbolnăviri au fost raportate în România, bilanțul ajungând la 34.226, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică.. De asemenea, în ultima zi au fost raportate 21 de decese din cauza COVID-19.

Cu sute de cazuri zilnic de infecție cu noul coronavirus, România este pusă pe lista "neagră"  în ceea ce privește călătoriile în străinătate. Peste 20 de state au impus interdicții sau restricții de călătorie românilor. Cu toate acestea, nu puțini sunt cei care merg în vacanțe peste hotare. Care sunt resorturile psihologice care mențin decizia de a pleca în străinătate în pofida riscurilor care există? Explică la RFI, Prof.dr. univ. Daniel David, președintele Asociației Psihologilor din România.

"Am început bine, am mers prost și mergem și mai prost" (Prof.dr. univ. Daniel David, președintele Asociației Psihologilor din România) 

" Cauzele sunt multiple: unii oameni trăiesc în logica teoriei conspirației, nu cred în existența virusului, alții cred că lor nu li se poate întâmpla nimic rău, alții au o doză de curaj și se gândesc că se pot proteja. Mai există și cei care au rutina de a pleca vara în concediu, le aduce plăcere și e foarte greu să iasă din această rutină", explică la RFI, prof.univ.dr.psih. Daniel David, președintele Asociației Psihologilor din România și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Acesta a vorbit și despre reacția autoritățile în timpul stării de urgență și de alertă: " Am început bine, am mers prost și mergem și mai prost".

Testarea pentru coronavirus, obligatorie pentru turiști

Cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus,  tot mai multe țări ne interzic accesul sau ne impun carantină sau izolarea odată ajunși pe teritoriul lor. Că să intri în Austria trebuie să-ți faci un test care să arate că nu ești infectat în caz contrar ești plasat în carantină două săptămâni. Nerespectarea măsurii este sancționată cu o amendă de 1450 de euro. Testul nu trebuie să fie mai vechi de 4 zile iar rezultatul lui să fie tradus în engleză sau germană.

Scade vârsta medie a bolnavilor (dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov)

Profilul pacienților infectați cu coronavirus începe să se schimbe. Scade vârsta medie a bolnavilor, atrage atenția medicul Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.Potrivit acesteia, sunt din ce în ce mai mulți tineri diagnosticați cu Covid-19, iar unii, fără să sufere de alte boli, ajung în stare gravă, la Terapie Intensivă. Din păcate nimeni nu este ferit de o potențială îmbolnăvire și nu putem ști care dintre noi va avea o formă ușoară, medie sau severă a bolii, avertizează medicul care subliniază încă o dată regulile sanitare: distanțare fizică, mască și spălat pe mâini.

Mesaj dur pentru cei care nu cred în existența SARS-CoV-2 

Dr. Cristian Oancea, directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, a transmis un mesaj dur celor care nu cred în existența Sars-CoV-2. Acesta a declarat că efortul cadrelor medicale în lupta cu pandemia e anulat de cei care ignoră regulile sanitare și le transmite că îi așteaptă la spital, unde sunt și lumânări. Expertul în Politici Publice de Sănătate Vlad Mixich spune la RFI că e de înțeles că medicii sunt dezamăgiți după atâtea luni de muncă pentru că își văd eforturile irosite.

Peste 13.000.000 de cazuri de COVID-19, la nivel mondial

La nivel global, se înregistrează 13.079.218 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 572.662 decese. Franţa a depăşit pragul de 30.000 de morţi de Covid-19. Totodată, se observă o uşoară creştere a numărului de persoane infectate cu acest vírus. Peste  7.000 de persoane sunt spitalizate. 500 dintre acestea sunt la Reanimare. 

Interviurile pot fi ascultate în ediția din această seară a Emisiunii Sănătatea FM.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 

Ascultă emisiunea Sănătatea FM din 15 iulie 2020