Caniculă și Covid-19

canicula.jpg

Image source: 
pixabay.com

Autoritățile au decis să amâne măsurile de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie. Urmau să se deschidă restaurantele şi să se permită desfăşurarea evenimentelor private în interior şi aer liber cu mai mult de 20, respectiv 50 de persoane. În schimb, au fost introduse noi măsuri în privința regulilor de distanțare fizică și protecție sanitară.

Astfel a fost mărit numărul de persoane care pot practica sportul în aer liber în grupuri de la șase la zece persoane. Este permisă organizarea și desfășurarea de work-shopuri cu un număr de participanți de maximum 20 de persoane. Totodată, au fost reglementate activitățile pentru personalul din cadrul domeniilor de ordine publică și apărare, cu participarea a maximum 200 de persoane și pentru desfășurarea evenimentelor organizate de corpul diplomatic se impune păstrarea regulilor de distanțare fizică cu asigurarea unui spațiu de patru metri pentru fiecare participant.

Însă, epidemia de coronavirus nu este singura noastră problemă. Valurile de caniculă din ultimele zile ne dau mari bătăi de cap. De exemplu, răcorirea într-un spaţiu public închis cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat poate fi o idee bună în caz de caniculă, însă o astfel de acţiune contravine recomandărilor de sănătate publică asociate pandemiei de COVID-19 și cum să purtăm corect masca pentru a nu avea probleme de sănătate pe caniculă. Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, a realizat un ghid de supravieţuire pe timp de caniculă.

Peste 3000 de îmbolnăviri cu Sars-Cov-2 au fost în rândul salariaților din sistemul sanitar. Conform raportărilor, sunt 3197 de persoane infectate cu noul coronavirus: 1862 personal medical și 1335 personal auxiliar."Meseria de medic implică și asemenea situații. Tu trebuie să fii acolo, acesta este prețul", spune la RFI, Florin Chirculescu,  medic primar Chirurgie Toracică la Spitalul Universitar din București.

Pandemia a scos la iveală multe neliniști. Părinții s-au trezit brusc față în față cu copiii pentru o perioadă nelimitată de timp.  Cum au gestionat oamenii aceste situații? Specialiștii au venit în întâmpinarea lor cu un număr de telefon special pentru familii. preocupate de echilibrul emoțional al copiilor.  Au sunat surprinzător de mulți chiar și pentru inițiatori, spune  Doina Fântânariu, psiholog la Salvați Copiii, filiala Suceava (AUDIO).

Pe de altă parte, și copiii au avut de suferit în această perioadă. Asociația Telefonul Copilului anunță că a înregistrat mai multe apeluri decât în mod obișnuit în timpul perioadei de izolare. “Au fost foarte multe situații în care copiii s-au simțit triști, i-a cuprins pe mulți dintre ei depresia, de asemenea gândurile suicidare” spune Cătălina Surcel, directorul executiv al asociației.

Institutul Pasteur din Franța a realizat un amplu studiu serologic asupra copiilor de la Crépy-en-Valois, comună din nordul Parisului care a fost unul din primele focare de Covid-19 din Franța. Coronavirusul a circulat acolo încă de la sfârșitul lunii ianuarie. În concluziile lor, specialiștii afirmă următorul lucru: dacă adolescentii par să fi avut un rol similar cu cel al adulților în propagarea virusului, rolul copiilor sub 10 ani pare foarte slab. Și tot de la Paris ne vin vești despre un nou virus de gripă porcină cu caracteristici îngrijorătoare, susceptibile să provoace o pandemie.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FM: https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

Emisiunea Sănătatea FM din 1 iulie 2020