Cristian Presură – O poveste nemuritoare despre ştiinţă, suflet şi neurologie

foto_cristian_presura.jpg

Florin Presura

Se poate povesti o teorie ştiinţifică aşa cum spui o poveste nemuritoare ? Imaginaţi-vă că sunteţi copil şi a venit ora de culcare. Mama sau tata se aşează la capătul patului şi vă citeşte o poveste. Adormiţi uşor cu gândul la prinţi, prinţese, zmei şi gheonoaie, cai care mănâncă jăratec şi te duc mai repede decât vântul, te duc unde vrei ca gândul. Trecerea de la starea de veghe la starea de somn devine ceva magic. Închizi ochii şi intri pe tărâmul de dincolo unde totul este posibil. 

Această trecere dintr-o lume în alta este magie. Aceeaşi magie o poţi simţi ca adult când pricepi o teorie ştiinţifică sau o ecuaţie matematică. Când înţelegi un lucru, cunoaşterea ta se expandează şi limitele lumii se lărgesc. Fundamentul lumii şi al universului în care trăieşti este modul tău de a le cunoaşte. Lumea nu este altceva decât experienţa ta despre lume pe care o poţi valida ştiinţific prin experimente.

Multă vreme ştiinţa a fost ceva opac rezervat doar celor care s-au încumetat să petreacă mulţi ani prin facultăţi ca să înveţe fizică şi matematică. De la o vreme însa a apărut o literatură de popularizare a ştiinţei extrem de bine articulată care poate deschide porţile ştiinţelor marelui public. Nu trebuie să fii Newton, să-ţi cadă un măr în cap şi să scrii ecuaţia matematică a gravitaţiei. Nu trebui nici să înnebuneşti precum Kurt Gödel ca să demonstrezi că cel mai profund adevăr matematic este să demonstrezi matematic faptul că matematica nu are o bază matematică.

Ştiu, te ia cu ameţeală, dar este marea provocare a oamenilor de ştiinţă care scriu despre ştiinţă. Cei mai buni autori de popularizare a ştiinţei se găsesc în Statele Unite. Mai sunt câţiva şi prin Europa dar în România te simţi oarecum ca într-un deşert. Sunt ceva oameni din zona universitară care scriu cărţi şi ne povestesc teorii. Dar oamenii ăştia vorbesc între ei. Sunt imposibil de citit pentru că nu ştiu să ne povestească ce au înţeles ei în aşa fel încât să înţelegem şi noi.

Dar în România ultimilor ani s-a întâmplat un fenomen foarte îmbucurător. În deşert a apărut o oază de verdeaţă cu aer proaspăt de unde nu-ţi vine să mai pleci. Această oază este un tânăr plecat din Voineşti în Olanda, unde lucrează pentru compania Philips. Cristian Presură a adus literatura de popularizare a ştiinţei la celei mai înalte standarde. A publicat în România două cărţi la editura Humanitas : « Fizica povestită », adică o poveste nemuritoare despre această ştiinţă şi « O călătorie prin univers. Astrofizica povestită », o călătorie spectaculoasă în inima universului. Are şi un canal pe Youtube botezat « Fizica cu Cristian Presură » care este o încântare şi vă invit să vă abonaţi cât mai repede la el.

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitorhttps://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor

 
Ascultă emisiunea "Noi venim din diitor"