COVID-19 în România | 345 de noi cazuri de infecție

covid_poza.jpg

Image source: 
pixabay.com

România nu are în prezent nici un centru pentru tratarea marilor arși. Deși în octombrie se împlinesc 5 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, lucrurile parcă au rămas încremenite în acele vremuri. 

"România, într-un mod absolut scandalos și inuman a inventat conceptul de listă de acceptare pentru pacienți cu arsuri grave. Așa ceva nu există nicăieri în lume, pacientul mare ars este un pacient critic, cu prioritate zero ", spune la RFI, Mihai Grecea,  unul dintre supraviețuitorii tragediei din clubul Colectiv, invitatul ediției din această seară a emisiunii Sănătatea FM. Potrivit acestuia, "la nivelul țării, nu există proceduri care trebuie aplicate instantaneu în momentul în care apare un mare ars".

Construcția Spitalului Modular, pentru pacienții cu coronavirus, din curtea spitalului Elias din Capitală, a fost finalizată. Clinica a fost construită de Asociația ”Dăruiește Viață”, exclusiv cu banii din donații și a costat peste două milioane de euro. Spitalul Modular a fost ridicat în două luni, are 38 de paturi și după ce se încheie epidemia de Covid-19 va fi transformat în spital pentru marii arși. 

Până astăzi, 17 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 22.760 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.117 au fost declarate vindecate și externate. Până astăzi, 1.451 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 345 de noi cazuri de îmbolnăvire. Este cel mai mare număr de cazuri noi înregistrate de la 7 mai până acum. Cum se explică trendul crescător al cazurilor din ultima perioadă, explică la RFI medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

140 de pacienți în 12 ore, 2 medici, 8 ambulanțe în 10 minute. Toate paturile ocupate. Iată cum arată o zi de muncă în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Pitești, la două săptămâni după introducerea măsurilor de relaxare. Brusc, a crescut numărul prezentărilor la Urgență, spune la RFI medicul Alina Martău, medic primar medicină de urgență.

Interviurile pot fi ascultate în ediția din această seară a emisiunii Sănătatea FM.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

Ascultă emisiunea Sănătatea FM din 17 iunie 2020