Actualitatea de joi, 30 ianuarie 2020

migranti.jpeg

Sunt tensiuni în comuna harghiteana Ditrău, locuita in majoritate de etnici maghiari, împotriva a doi muncitori aduși din Sri Lanka.
Sunt tensiuni în comuna harghiteana Ditrău, locuita in majoritate de etnici maghiari, împotriva a doi muncitori aduși din Sri Lanka.
Image source: 
ANSA via infomigrants.net

Sunt tensiuni în comuna harghiteana Ditrău, locuita in majoritate de etnici maghiari, împotriva a doi muncitori aduși din Sri Lanka. Proprietarii caselor în care stau migrantii au fost amenințați. Oamenii susţin că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să-si impună propria cultura şi să le pună în pericol siguranţa. Despre fenomenul radicalizarii anti-migranti, am discutat cu sociologul Gelu Duminica.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Ambitia Uniunii Europene de e deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon ar putea veni  la pachet cu o serie de schimbari. O taxă de poluare la nivel european impusă oricărei mașini, în funcție de kilometrii parcurși pe șosele. Privilegierea transportului pe calea ferată și folosirea TIR-urilor doar pe distanțe foarte scurte. Explicatiile in interviul comisarului european Adina Valean.

O zi pana la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Un santier complex inceput acum mai bine de trei ani, odata cu referendumul pentru Brexit. Libera circulatie sau dreptul de sedere si de studiu raman neschimbate, cel putin pana la finalul acestui an. Situatia va fi renegociata de la 1 ianuarie 2021. Imediat Christian Mititelu, fost redactor-sef BBC, care traieste de aproape 50 de ani in Regatul Unit.

Iar PLUS cere Parlamentului „schimbarea imediată” a președintelui Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu, după ce acesta s-a întâlnit recent cu ambasadorul Rusiei pentru a discuta despre "dezvoltarea unei relații de colaborare in ce priveste organizarea alegerilor...Ce i se poate reprosa functionarului roman ne lamurim in aceasta seara …

emisiunea 40 de minute din data de 30 ianuarie 2020