Jurnal Rural - 13 ianuarie 2020

jurnal_rural_3.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Subvențiile APIA vor fi plătite numai beneficiarilor cu minimum 80% activitate agricolă, anunță ministrul agriculturii. Este un nou criteriu pe baza căruia vor fi plătite subvențiile agricole după 2021, după cum a precizat Adrian Oros.

”Voi lupta împotriva vânătorilor de subvenții, acei oameni care figurează ca beneficiari, dar care de fapt și-au mutat banii în agricultură din alte domenii doar pentru a încasa banii de la stat. Când nu vor mai primi aceste subvenții, ei vor pleca imediat, dar până atunci distrug agricultura românească. Tocmai de aceea vrem să introducem o prevedere prin care beneficiarii de subvenții trebuie să își desfășoare cel puțin 80% din activitate în agricultură, adică să fie fermieri veritabili”, a declarat ministrul de resort.

În actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene, subvențiile agricole se acordă fermierilor activi, însă nu există un grad de evaluare a ponderii pe care agricultura trebuie să o aibă în cadrul unei afaceri care accesează și beneficiază de plăți directe.

 

Tinerii fermierii vor beneficia, în premieră, de terenuri concesionate de la ADS

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunță că tinerii fermieri vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la ADS în suprafață de 50 de hectare.

Cu o condiție însă: tinerii să nu dețină niciun hectar de pământ.

„Pentru prima dată, în 2020, pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocaţi acestui program de sprijin, vom încerca să alocăm şi câte 50 de hectare de teren agricol, hectare pe care le-am identificat în contractele de concesionare care expiră în anul acesta și care nu vor mai fi prelungite. Considerăm că este foarte important ca de acest teren să beneficieze şi cei care se încadrează în această categorie tineri fermieri, ţinând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor şi a forţei de muncă din agricultură, a explicat ministrul.

Agenția Domeniilor Statului gestionează o suprafață de peste 319.000 ha, terenul statului român, din care aproximativ 112.000 ha cadastrată. De asemenea, avem o suprafață de 230.000 de ha suprafață concesionată, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri”, a spus Oros.

Acesta a subliniat că se vor modifica și redevențele obținute de pe aceste terenuri concesionare, care sunt „ridicole”, și sunt cuprinse între 300 și 800 kg grâu/ ha în condițiile în care se obțin 10.000 -12.000 de kg de grâu la hectar.

„Sunt terenuri concesionate către firme din țări UE și extra UE, care sunt și beneficiare de subvenții”, a explicat ministrul Agriculturii.

***

Construcțiile fără autorizație vor putea fi intabulate în cartea funciară dacă termenul de prescripție s-a împlinit și dacă clădirea întrunește cerințele fundamentale privind calitatea în construcții.

Prevederea se găsește în legea  7/2020 care modifică legea privind calitatea în construcții, publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

 

FAO: Prețurile alimentelor la nivel mondial, în creștere pentru a treia lună consecutiv

Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut pentru a treia lună consecutiv, pentru a atinge maximul a cinci ani în decembrie, antrenate de creșterile uleiurilor vegetale, zahărului și lactatelor, precum și de creșterea prețurilor la cereale, a anunțat Organizația pentru Alimente și Agricultură.

Indicele prețurilor cerealelor a crescut cu 1,4% pe fondul prețurilor mai mari pentru grâu, după majorarea cererii în China și a apariției unor probleme de logistică în urma grevelor din Franța.

Prețurile la  uleiul vegetal au crescut puternic, indicele crescând cu 9,4%. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a cincea lună consecutivă, în linie cu cererea de biodiesel, antrenând și uleiul de soia, de floarea soarelui și de rapiță.

Indicele prețurilor la zahăr a crescut cu 4,8% până la 190,3 puncte, în urma creșterii cererii de etanol cauzată de majorarea prețurilor la petrol.

În schimb, prețurile cărnii sunt aproape neschimbate față de noiembrie, prețurile mai mari ale cărnii de porc și oaie fiind echilibrate de scăderea prețurilor la carnea de vită, potrivit Organizației pentru Alimente și Agricultură.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural