Jurnal Rural - 9 septembrie

alta_poza_jurnal_rural.jpg

Image source: 
RFI

340 de fermieri vor primi rambursarea primelor de asigurare în agricultură din fonduri europene, anunță Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

AFIR acordă sprijin financiar pentru asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor de către fermierii active prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Până în prezent, AFIR a primit peste 600 cereri de finanţare în valoare totală de 1,349 milioane euro, dintre care 340 de solicitări în valoare de aproximativ 450.000  euro au fost selectate în vederea rambursării unui procent din valoarea primelor de asigurare aferente.

”Prima sesiune de primire a cererilor de finanţare este deschisă până pe 30 noiembrie 2019 și vizează culturile de primăvară, urmând ca agenția să deschisă o nouă sesiune și pentru asigurarea celor de toamnă.

În cazul fermelor mici, rata sprijinului nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătite efectiv de către fermier, iar în cazul fermelor mari, rata sprijinului nerambursabil este de 55%.

Astfel, pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitanţii trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile menţionate în cadrul submăsurii 17.1 şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract.

De asemenea, solicitanţii pot beneficia de sprijin dacă utilizează terenuri agricole (cu excepţia suprafeţelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă deţin, cresc sau exploatează animale, dacă încheie contractul de asigurare pentru toate suprafeţele cultivate cu acelaşi tip de cultură de la nivelul exploataţiei şi dacă nu creează condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj.

 

 APIA : A început plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale pentru luna iunie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA, anunță că a început plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale pentru serviciile prestate în luna iunie și trimestrul II al anului 2019. De aceste plăți vor beneficia 82 solicitanţi. Prin Hotărârea deGuvern a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei.

 

Germania, a doua ţară care interzice glifosatul

Germania devine a doua ţară care interzice glifosatul, erbicidul corelat cu cancerul. Măsura va intra în vigoare până în 2023.

Statul german a anunţat că va elimina treptat glifosatul, cel mai utilizat erbicid pe plan mondial, deoarece acesta distruge populaţii întregi de insecte ce joacă un rol crucial pentru ecosisteme şi polenizarea culturilor agricole alimentare.

Alarma a fost dată de către biologi, ca urmare a scăderii drastice a numărului de insecte, lucru ce a avut un impact puternic asupra diversităţii speciilor, dăunând totodată ecosistemelor prin tulburarea lanţurilor trofice naturale şi a polenizării plantelor.

De altfel, Parlamentul de la Viena a aprobat în iulie o lege care interzice în totalitate folosirea glifosatului, controversatul erbicid care a iscat numeroase dezbateri la nivel european în urmă cu câţiva ani.

În Romîania glifosatul este cel mai utilizat erbicid, el fiind foarte eficient în distrugerea buruienilor şi asigurând recolte bogate şi profitabile.

”Ce este rău pentru insecte e rău şi pentru oameni”, a declarat ministrul german al Mediului, avertizând asupra unui viitor în care fructele vor deveni un lux.

”Avem nevoie de mai mult zumzăit şi bâzâit”, a declarat ministrul german, într- o conferinţă de presă, atrăgând atenția  că ”o lume fără insecte este o lume în care nu merită să trăim”.

Industria chimică şi grupuri agricole au făcut lobby pentru continuarea utilizării glifosatului, ce este comercializat sub numele de Roundup, fabricat de Monsanto, deţinută de gigantul farmaceutic german Bayer.

La sfârşitul anului 2018, Comisia Europeană a aprobat în final utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani, România numărându-se printre statele care a votat pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare, împreună cu alte 17 state comunitare.

 

Franța: Dezbatere publică privind stabilirea unor distanțe de securitate între zonele locuite şi culturile tratate cu pesticide

Guvernul francez a lansat luna aceasta consultări în vederea fixării, prin lege, a unor distanţe de securitate între zonele locuite şi culturile tratate cu pesticide. Un proiect de decret urmează să fie publicat, urmînd să fie apoi dezbătut timp de trei săptămîni.

În funcţie de tipul de cultură, autorităţile vor să impună distanţe de securitate de 3 până la 50 metri, un fel de fâşii tampon între suprafeţele tratate cu pesticide şi zonele de locuinţe. În Europa mai sunt ţări care au impus astfel de distanţe de securitate.

Slovenia este una dintre ele, care le-a mai cerut agricultorilor să ridice şi nişte garduri de protecţie cel puţin la fel de înalte precum respectivele culturi. Măsuri similar mai găsim și în Belgia respectiv Germania.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

 
Jurnal rural, 9 septembrie 2019