Actualitatea de miercuri, 4 septembrie 2019

kabul_bun.jpg

Analizam contextul in care s-a produs atentatul din Kabul, in care si-a pierdut viata si un membru al ambasadei Romaniei
Analizam contextul in care s-a produs atentatul din Kabul, in care si-a pierdut viata si un membru al ambasadei Romaniei
Image source: 
Reshad Sharifi via Reuters

Analizam contextul in care s-a produs atentatul din Kabul, in care si-a pierdut viata si un membru al ambasadei Romaniei. Americanii își negociază retragerea trupelor din Afganistan ceea ce face ca atacul sa fie si mai de neinteles. SUA şi insurgentii tocmai au încheiat un proiect de acord după un an de negocieri în Qatar, care urmează să fie prezentat în detaliu şi aprobat de Donald Trump.

sumarul emisiunii 40 de minute 

La Londra, Parlamentul preia controlul asupra procesului Brexit.  Membrii Camerei Comunelor dau in aceasta seara un prim vot asupra unei legi care sa blocheze planul premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord. Imediat, premierul a anunțat că partidul său, Partidul Conservator, va depune o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate.

Guvernul din Hong Kong retrage oficial proiectul privind extrădarea care a declanșat proteste masive in ultimele saptamani si  a aruncat provincia semiautonoma în cea mai mare criză politică din ultimele decenii. Proiectul de extrădare ar fi permis ca cetățenii fostei colonii britanice să fie extrădați în China pentru a fi judecați. 

Aproape 40.000 de cetateni straini muncesc oficial in Romania, dublu fata de anul 2012. Cei mai multi provin din Turcia, Vietnam fiind al doilea furnizor de forta de munca. Chiar si in aceste conditii, avem in continuare nevoie de forta de munca dinafara. Cum comenteaza angajatorii aceste cifre, discutam in aceasta seara. 

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 4 septembrie 2019