Spectacolul "Fata din Casa Vagon", o hartă interioară a sentimentelor celor născuți cu vina de a fi venit pe lume nedoriți

fata_din_casa_vagon.jpg

Fata din Casa Vagon - Teatrul de Arta Bucuresti
Fata din Casa Vagon - Teatrul de Arta Bucuresti

Teatrul de Artă din București a ales să redeschidă stagiunea cu un spectacol curajos, o călătorie înapoi în timp, totul pe un ton dulce-amar, o poveste dintr-o altă epocă. Având la bază romanul scris de Ana Maria Sandu, Teatrul de Artă vă invită pe 8 și 17 septembrie la premiera spectacolului "Fata din Casa Vagon".

Spectacolul este o întoarcere în timp, în România anilor '70 – '80 și povestește cu nostalgie despre viața de familie a acelei epoci.

Romanul Anei-Maria Sandu, la baza căruia stă textul spectacolului, este o hartă interioară a sentimentelor celor născuți cu vina de a fi venit pe lume nedoriți și vorbește cu vocea celor născuți forțat, în urma decretului antiavort.

Despre cartea apăruta în colectia EGO.PROZA a editurii Polirom, scriitorul Mircea Cartarescu spune așa: „Reusita Fetei din Casa Vagon consta in poezia de mare forta a evocarilor, amintirilor si fantasmelor tuturor personajelor, care nu sunt decat avatarele uneia si aceleiasi voci eminamente feminine."

Provocarea abordării scenice a acestui roman a fost crearea unui spectacol ludic, plin de candoare și veselie.

"Ne-am dorit și am creat acest spectacol pentru că perspectiva pierderii unor drepturi esențiale ale femeilor nu mai pare deloc imposibilă, pe fondul amplorii cu care politicile de tip conservator-retrograd se propagă în lume. Dreptul la educație sexuală, dreptul la avort în condiții legale și sigure, dreptul la căsătorie liber consimțită, dreptul la independență financiară – tot ce părea definitiv câștigat este în pericol. Ororile ce păreau a nu se mai repeta vreodată apar din nou la orizont." Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna

Despre acest spectacol, actrițele Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna, împreună cu directorul și fondatorul Teatrului de Arta, George Constantinescu, au vorbit în cadrul emisiunii RFI360, la RFI România.

Bilete la premiera "Fata din Casa Vagon" din 8 și 17 septembrie se pot achiziționa online de pe MyStage.ro sau de la casa de bilete BiletFan, stația de Metrou Unirii 1, intrarea dinspre Curtea de Apel, vis-a-vis de Casa de abonamente elevi și studenti (luni-vineri: 9.00 – 19.00; sâmbăta: 10.00 – 14.00).