Jurnal Rural - 10 iunie

jr_rfi.jpg

România este pe locul doi în acest moment la producerea de sămânță în Uniunea Europeană
România este pe locul doi în acest moment la producerea de sămânță în Uniunea Europeană
Image source: 
RFI

Uniunea Europeană a adoptat noi norme pentru introducerea produselor fertilizante pe piață. Este vorba de îngrășămintele produse din minerale fosfatice și din materii prime organice sau secundare în Uniune.

Regulamentul stabilește limite armonizate pentru o serie de contaminanți, cum ar fi cadmiul, conținuți în îngrășămintele minerale.

Noile norme vor stimula producția și utilizarea îngrășămintelor fosfatice cu un conținut scăzut de cadmiu și a îngrășămintelor organice și vor oferi mai multe opțiuni fermierilor orientați către o agricultură mai ecologică. Cerințele de acum includ niveluri maxime obligatorii ale contaminanților, utilizarea unor categorii de materii componente definite și cerințe în materie de etichetare. Producătorii de îngrășăminte care nu poartă marcajul CE vor avea în continuare posibilitatea de a le introduce pe piața lor națională.

Bani pentru păstrarea faunei sălbatice

Ministerul Mediului cere instituirea unui sistem de plăți pentru fermierii care se angajează să păstreze sau să creeze habitate favorabile pentru sălbăticiuni, carnivore mari și specii de pradă. Noile subvenții ar urma să fie derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Acest demers al Ministerului Mediului este inclus în planul regional de acțiune pentru lup în zona Coridorului ecologic Apuseni-Carpații Meridionali.

Planul vizează îmbunătățirea conectivității populațiilor de urs și lup cu ajutorul unei rețele regionale de situri Natura 2000. Acest plan a fost aprobat prin ordin al Ministerului Mediului, act publicat în Monitorul Oficial.

Pe lângă proiectele de dezvoltare a infrastructurii liniare, intensificarea agriculturii, sau din contră, abandonul terenurilor, reprezintă factori care cresc riscul întreruperii conectivității habitatelor, consideră cei de la Ministerul Mediului. Ei mai susțin că proprietarii de terenuri nu sunt motivați în prezent să administreze terenurile într-un mod care să asigure zone de habitat favorabil pentru fauna sălbatică, dar ar putea fi stimulați în această direcție de un sistem de compensații și propun includerea în PNDR a unor măsuri țintite pentru conectivitate.

”Tânărul Pescar”, după ”Tânărul Fermier”

Guvernul e pe cale să pună la punct programul ”Tânărul pescar”, așa cum este cel pentru tinerii fermieri. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu anunță că a avut o discuție cu liderii din sectorul acvaculturii și pisciculturii, în urma căreia s-au luat mai multe decizii importante.

Noul program ar urma să ducă la fiscalizarea activităţii de pescuit comercial la scară mică pentru fiecare pescar la o normă de venit minimă; promovarea programului ”Tânărul pescar”, care constă în sprijinul pescarilor cu vârsta până la 40 ani; decolmatarea canalelor, gârlelor şi asigurarea alimentării cu apă curată a lacurilor, bălţilor şi ghiolurilor, dar și înființarea sau modernizarea de centre de procesare a peştelui și a altor viețuitoare acvatice, alături de realizarea de surse de energie neconvențională.

Extindere a rețelei de colectare a laptelui

Grupul francez Lactalis deschide aproape 70 de centre de colectare lapte în România, în Suceava și Covasna, operațiunea fiind semnată recent.  În urmă cu doi ani, Lactalis a primit avizul Consiliului Concurenței pentru a prelua Covalact și Lactate Harghita, cu obligația de a fi respectate o serie de condiții. Astfel, grupul francez a trebuit să cesioneze marca de unt La Dorna, pentru o anumită perioadă, către o altă companie.

Anterior, în 2016, Lactalis a preluat și compania Albalact. Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui.

Reglemetare în piața semințelor

Ministerul Agriculturii pregătește un ordin pentru fermierii producători de sămânță, iar un prim pas a însemnat o discuție cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Porumb și cei ai companiile de semințe. În perioadă imediat următoare urmează să fie emis un ordin de ministru pentru aprobarea procedurilor privind cerințele specifice de producere a semințelor din specii care necesită distanțe de izolare și crearea de zone protejate pentru producerea de sămânță.

Directorul executiv al APPR Alina Crețu a explicat că principalul scop al acestei reglementări este de a se crea un cadru de discuție între fermierul care multiplică sămânță și producătorii agricoli limitrofi. ”În ordinul acesta, fermierii multiplicatori și producătorii agricoli limitrofi acestor fermieri au obligativitatea să facă un acord prin care să stabilească, la un anumit termen înainte de semănat, cine ce va cultiva. De exemplu, dacă fermierul multiplicator vrea să pună pe sola sa porumb, va avea obligația să-l întrebe pe vecinul său dacă va cultiva tot porumb. În cazul în care și vecinul va cultiva tot porumb, fermierul multiplicator se va muta în altă parte cu parcela”, a explicat directorul executiv al asociației.

România este pe locul doi în acest moment la producerea de sămânță în Uniunea Europeană, după Franța.

 
Ascultă Jurnal Rural din 10 iunie 2019