Falimentul municipalităților e provocat de cei ce le conduc (Adrian Moraru, IPP)

municipal_1.jpg

În buget lucrurile arată roz, dar, în fapt, lucrurile sunt dezastruoase, spune Gabriela Firea
În buget lucrurile arată roz, dar, în fapt, lucrurile sunt dezastruoase, spune Gabriela Firea
Image source: 
wikipedia

Primăriile încearcă să supraviețuiască și fac asta fiind conduse de niște politicieni care, de foarte multe ori, mai ales în cazul municipiilor reședință de județ sau al capitalei, au și alte ambiții, politice, mult mai mari, spune Adrian Moraru, director al Institutului pentru Politici Publice.

Declarația a venit după ce Gabriela Firea a anunțat că primăria Capitalei și primăriile de sector se află într-un faliment nedeclarat, situația urmând a fi discutată cu premierul.

Numai că nu asta este soluția pentru că nu poți cere la nesfârșit bani de la bugetul central, afirmă Adrian Moraru, care mai spune că nici măcar nu este corect să faci așa ceva. ”Dacă ceri 100 de milioane de euro de la buget, pentru București, de ce să sufere locuitorii din alte zone? De ce să nu faci de exemplu, cu banii ăștia, un spital regional, de care să se bucure mult mai multă lume?”, explică directorul Institutului pentru Politici Publice.

Șefii administrațiilor locale, implicit și cei ai Bucureștiului, sunt mult prea preocupați de împlinirea ambițiilor politice, neglijând de multe orisă își facă datoria față decomunități, explică Adrian Moraru. ”Sunt lideri de filială, sunt implicați în tot felul de acte de guvernare, pentru că dacă ești lider la filiala București, unul, două mandate din guvern sunt oamenii pe care îi numești tu. Sau pe la diverse agenții; deci să nu uităm că acești oameni care conduc primăriile de municipii mari au niște roluri politice foarte importante și că de foarte multe ori uită să-și păstreze atenția concentrată pe ce ar trebui să facă în aceste municipii”, comentează Adrian Moraru.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Adrian Moraru