Cum va rezolva un actor de comedie problemele Ucrainei?

zelensky_wikimedia_commons.jpg

Viitorul Ucrainei se arată nesigur pentru că Volodimir Zelensky este lipsit de experiență și susținere politică
Viitorul Ucrainei se arată nesigur pentru că Volodimir Zelensky este lipsit de experiență și susținere politică
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Schimbări importante se anunță în mai multe state europene, provocate de alegerile din ultimele zile. Ucraina va avea un președinte de meserie actor, după ce comediantul Volodimir Zelenski a obținut aproape de două ori mai multe voturi decât liderul în exercițiu, Petro Poroșenko.

Deocamdată e clar că va fi un tur doi al prezidențialelor, în trei săptămâni, necunoscuta fiind doar cine va concura alături de Zelensky, și asta pentru că și fostul premier Iulia Timoșenko susține că ar fi pe locul doi.

Iar Ucraina e numai o parte a schimbărilor ce se anunță. În Turcia, autoritarul președinte Erdogan își vede partidul pierzând în alegerile municipale în cele mai importante orașe. Datele, aproape finale, arată clar că opoziția preia conducerea în capitala Ankara și e pe cale să facă același lucru la Istanbul, iar liderul Partidului Republican al Poporului spune că a obţinut voturi importante la Izmir, pe coasta Mării Egee.

Și, în fine, în Slovacia, o avocată ce se declară luptătoare împotriva corupției va deveni prima femeie preşedinte, potrivit rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor. Potrivit experţilor, victoria detaşată obţinută de Zuzana Caputova se poate explica printr-un val de nemulţumire populară faţă de actuala putere, mai ales după recenta asasinare a unui jurnalist de investigaţii.

Revenind la rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, viitorul țării se arată acum nesigur pentru că Volodimir Zelensky este lipsit de experiență și susținere politică, spune la RFI analistul Cristian Pîrvulescu. Decanul Facultății de Științe politice de la SNSPA atrage atenția că marile dosare internaționale care privesc Kiev-ul riscă să nu fie rezolvate.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Pîrvulescu