Deja Who: "Pasiunea pentru muzică e cea care mă conduce"

dejawho.png

Deja Who (Ana Băncescu)
Deja Who (Ana Băncescu)
Image source: 
Pagina Facebook Deja Who

Că vorbim de proiecte muzicale ca Jazzapella, Are You Anywhere, Penny Chillin, împreună cu Tobi Ibitoye sau alături de alte două fete backing vocals pentru ultimul single al trupei Gramofone, în toate aceste formule se află Ana Băncescu. Nu vorbim așadar despre un debut în muzică, chiar dacă Deja Who poate fi un nume necunoscut pentru cei mai mulți. Ana Băncescu respiră muzică de ceva timp, iar săptămâna aceasta Deja Who promovează cel mai nou single numit "Three Blind Mice".

Ana Băncescu este absolventă a Liceului de Muzică “George Enescu” din București, la secția pian clasic. A continuat să studieze muzica la Universitatea Națională de Muzică din București, la secția Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală.

"Pentru mine, poveste cu muzica începe de la trei ani. Am cântat prin casă, încurajată mai ales de tatal meu, care, deși nu și-a făcut o profesie din muzică a fost în diferite trupe, când a fost tânăr. Erau trupe studențești, nu a fost nimic de notorietate națională. Vorbim despre o pasiune pentru muzică în general, și genul clasic și mai puțin clasic. Eu am crescut cu foarte multă muzică clasică și cu muzica anilor '60, asta pentru că tata a rămas cumva acolo și mi-a inoculat multe dintre pasiunile lui. Am început studiul pianului, acasa, la 5 ani, a urmat apoi școala de muzică, liceul de muzică, Conservatorul. Undeva acolo mi-am dat seama că nu vreau să cânt clasic, deloc. Primul pas a fost sa colaborez cu diverși producători de muzică electronică, aflați și ei la început de drum, și care mă rugau să le fac linii melodice pentru piese electro. Cam așa a pornit."

Înainte de a iniția propriile proiecte muzicale, a concertat timp de doi ani alături de Paula Seling ca backing vocals. Apoi a înființat trupa de chillout/nujazz Daybreak și a format un duo alături de Laurențiu Iftene (East Roots). A susținut numeroase concerte în cluburi de jazz din București și din țară.

"Am cântat de la jazz, vocal jazz, a cappella, și muzică electronică sau clasică. Trecând prin activitatea muzicală ca singer songwriter, și mi-am putut prezenta muzica astfel, eu așa compun, doar voce și pian."

Ana Băncescu aka. Deja Who este unul din artiștii aflați în portofoliul Univited Artists. Uninvited Artists există din ianuarie 2018, iar Vladimir Coman-Popescu este unul din oamenii care se ocupă de acest label. "Ne-am împrietenit cu foarte mulți oameni. Am lansat 26 de piese numai anul trecut. Am avut concerte, am început să ne prezentam muzica, clipurile, artiștii, prietenii. Am creat o comunitate. Univited nu se concentrează foarte mult pe piața autohtonă, noi dorim să punem muzica românească de nișa pe harta internațională. Comunitatea și fanii, prietenii, ascultătorii, cei ce ne susțin local, suportul lor este incredibil, dar din pacate nu este suficient. Nu este vorba numai despre un succes, cât mai mult să poți să trăiești făcând asta. Este foarte foarte greu să trăiești din muzică. Iar pentru a încerca să supraviețuiești trebuie sa încerci, să găsești niște legături internaționale."

"Pentru ce se întâmpla acum trebuie să-i mulțumesc lui Vladimir, pentru că noi ne cunoaștem de câțiva ani și am tot colaborat în toți acești ani. Am vrut de la început să facem ceva împreună, s-a materializat destul de târziu. Pentru că nu se contura nimic, am lăsat cumva lucrul acesta în plan secundar, și atunci a venit Vladimir și m-a resuscitat. Lui trebuie să-i mulțumesc. Uneori, vine o vreme în viața unui om, a unui artist, când are tendința să ia o pauză, pentru că lucrurile devin obositoare, împovărătoare, da uite că vine un om și te trezește la realitate."

"Pentru mine satisfacția este că pot face asta. Pasiunea pentru muzica e cea care mă conduce, pentru că, îmi place muzica pe care o facem, muzica pe care o cânt, senzația pe care o am pe scenă, și asta se datorează faptului că eu chiar cred în acest proiect și în aceste piese." mai spune Ana Băncescu în RFI360.

 

Alte ediții ale emisiunii RFI360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360