Diaconescu despre criticile SUA : ”E îngrijorător că s-a epuizat resursa canalelor oficiale”

Ne-am obișnuit cu desele avertismente ale Uniunii Europene la adresa puterii de la București. Acestea sunt mai directe sau mai voalate. Iată că acum vin și mesaje din partea Statelor Unite, extrem de apăsate : într-un interviu pentru Europa Liberă, ambasadorul american la București Hans Klemm a avertizat că Tratatul NATO de la Washington și Parteneriatul strategic cer respectarea principiilor democraţiei, libertăţilor individuale şi statului de drept care include un sistem judiciar independent, procurori liberi de influenţe politice neadecvate şi un efort de a combate infracţiunile şi corupţia din sistemul public. Altfel, intrăm sub influența Rusiei, a avertizat oficialul. A urmat imediat după acest interviu răspicat și Raportul Departamentului de Stat american, la fel de critic. ”Dacă s-a ajuns aici, la comunicarea publică a unui astfel de mesaj, înseamnă că partea americană a epuizat deja resursa canalelor oficiale dar nepublice”, spune la RFI fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Întotdeauna mesaje publice așa de dure vin după ce demersuri făcute în consultări bilaterale nu și-au atins scopul. Din practica diplomatică vă spun că astfel de mesaje, dincolo de conținutul lor, reprezinta un mesaj destul de serios că la București există o opacitate în dialogul cu partenerii noștri”, spune la RFI Cristian Diaconescu.

”Se ajunge în piața publică cu astfel de mesaje după ce s-au epuizat canalele diplomatice ceea ce este foarte îngrijorător”, continuă fostul ministru de externe.

Care vor fi urmările? Problemele legate de respectarea statului de drept, dublate de măsuri care descurajează investitorii precum ordonanța 114, vor determina Statele Unite să reducă pe de-o parte sprijinul politico-strategic pentru România și sprijinul economic.

În momentul în care se diminuează interesul economic se diminuează proporțional și intersul de securitate. Este o chestiune bine cunoscută : în momentul în care sub aspectul investițional există probleme, vor exista probleme și în ceea ce privește implicarea de securitate sau politico-militară...Pe măsură ce se fac astfel de pași împotriva sensului normal economic de funcționare cel puțin în piața internă a Uniunii Europene, vor apărea consecințe și în alt plan... Costurile în a schimba o anumită linie politică față de statul de drept sunt mult mult mai reduse în comparație cu câștigul pe care România l-ar putea obține în relația sa cu partenerii europeni și euroatlantici”, avertizează Cristian Diaconescu. Ascultați interviul integral...

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Invitatul zilei la RFI, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.