Byron în 2019: Concerte în Franța, turneu în Germania și două noi albume (interviu)

byron0.jpg

Byron
Byron
Image source: 
Sursa foto: Pagina Facebook Byron

2019 va fi un an grozav pentru trupa byron. Este anul în care fanii trupei așteaptă un nou album, un album care va fi în totalitate în limba româna. Este anul care duce trupa într-un important turneu prin Germania, iar la București, tot în primavară, byron va cânta la showcase-ul din cadrul evenimentului Mastering The Music Business, eveniment unde vor participa importanți invitați de pe continent, toți parte din industria muzicală. Iar acesta este numai începutul.

Din 8 aprilie, byron cantă într-un important turneu prin Germania, în Hannover, Leipzig, Hamburg, Berlin pe 13 aprilie, apoi un showcase programat pe 20 aprilie la Frankfurt, cateva concerte din primele date confirmate.

Byron  in Germania"Va fi un repertoriu 99% în engleză, desigur, și să avem și un 1%, depinde de ce vom observa pe moment, pentru un public format, sau nu, din români. Noi în principiu ne dorim să fie public german în primul rând. În acest turneu ne adresam în principiu oamenilor născuți acolo, dar dacă vin și români, nu ne deranjează absolut deloc." spune Dan Byron, iar Sergiu "6 fingers" Mitrofan adaugă: "Ba e chiar preferabil să vina și ei, pentru că e posibil ca ei să încalzească atmosfera la început, până se trezesc nemții, ca ăștia sunt mai lenți, cică."

Tot în cadrul acestui turneu, veți avea o nouă apariție într-un showcase, concert programat la Frankfurt. Nu este primul showcase pentru byron, cât de importante sunt aceste concerte de tip showcase și cât de diferit e un astfel de concert de unul obișnuit?

Dan Byron: "Showcase-urile sunt făcute ca un fel de prezentări ale trupelor, ca un fel de audiții pentru oamenii din industrie, sunt mult mai scurte și publicul este puțin. Noi am mai cântat la showcase-uri în Budapesta și în Suedia, si am avut destul de puțin public, erau efectiv oameni din industrie. La showcase-ul din Suedia, a fost un caz cu o trupă care cânta pe o terasă, și era foarte multă lume și foarte faină atmosfera, dar, nu au obținut nimic cu concertul respectiv, si o trupă care cânta pentru vreo 6 indivizi, toti fiind bine înfipți în industrie și care au ajutat trupa respectivă să ajungă undeva."

Una din piesele trupei byron "In Between", piesă ce va intra în repertoriul pregătit pentru aparițiile din străinătate. O versiune minimală, acustic, înregistrată în cadrul programului RFI360.

Voi ați fost pe scenă și la showcase-ul organizat în România, în cadrul evenimentului Mastering The Music Business 2018.

Dan Byron: "Am cântat și acum doi ani, am participat la fiecare ediție. Suntem invitați nu ca să ne vadă lumea din industrie, că am tot facut chestia asta, ci pentru a încuraja lumea să vină, ca să existe și un public. Am fost la fiecare ediție, inclusiv la prima ediție când nu existau de fapt showcase-uri."

Pe lângă concertul trupei byron, tu Dan Byron, vei susține un nou workshop de songwriting.

Dan Byron: "Anul trecut am avut un workshop de songwriting și a prins foarte tare. Oamenii sunt foarte curioși, anul trecut au fost foarte mulți participanți."

Te-a surprins cineva, dintre participanți, cu o întrebare?

Dan Byron: "Nu a fost nimic să mă surprindă pentru că mă așteptam. Întrebarea principală, a participanților, a jurnaliștilor și a muzicienilor care vor să știe mai multe despre asta, este, cu ce începi în songwriting. Cu versurile sau cu muzica? Este o întrebare larg răspândită. Și răspunsul e unul foarte complex. Și anume că poți să începi din orice poziție, poți să începi cu orice, cu trei acorduri la chitară, nu are niciun fel de importanță. Dar de curând am ajuns la concluzia că cea mai corectă abordare este cu.. versurile. Pentru că dacă începi cu versurile, atunci poți să înaintezi foarte repede și poți fi foarte echilibrat, pentru că tu cunoști deja ce urmează să spui."

Piesa "Continuum" este al doilea single lansat de byron de pe viitorul album. Invitată: Lucia.

Byron a lansat un al treilea single de pe viitorul album al trupei, piesa "Nouă".

Dar de ce Nouă?

Dan Byron: "Nouă, pentru că este un cuvânt foarte complex. Noi nu ne gândim, ne găndim doar la cifra 9. Ceea ce poate să facă parte din complexitatea titlului, pentru că, în urmă cu vreo doi ani, era un sondaj care spunea că 9 români părăsesc România în fiecare oră. Aici cumva am ajuns la concluzia cu titlul piesei, și da, despre asta este vorba. Este practic un cântec de despărțire, dar nu o despărțire între doi iubiți, de fapt, pot fi și doi iubiti, România cu cetățenii ei, poate fi și la nivelul ăsta, metafizic. "Nouă" este și o dedicatie, nouă, nu vouă, nouă. Poate să fie și o glumă. Ce piesă e asta? Piesa nouă de la Byron."

Așa este până la urmă tonul albumului următor, este o căutare în interiorul nostru?

Dan Byron: "Este. Bine, de fapt albumul este despre noi, despre noi cei care traim în spațiul acesta și cei care au plecat de aici, dar sunt tot ai noștri. Este despre ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru și despre cum ne afectează lucrurile astea."

Știm că sunt 10 piese momentan și că acest nou album este posibil să iasă în toamna lui 2019..

Dan Byron: "Eu zic că e destul de sigur, pentru că deja ne-am propus să ne apucăm de el, să-l înregistram, după turneul din Germania. Vor mai fi și alte single-uri lansate până la apariția albumului, și va mai fi de fapt un disc, înainte de acest album. Un disc live, din cadrul proiectului AltOrchestra100. Am înregistrat toate cele trei concerte susținute anul trecut și momentele cele mai bune vor apărea pe un disc, care, se pare, va fi și în format vinil."

Următoarele concerte byron sunt programate astfel: 1 martie, Form Space, Cluj Napoca; 15 martie, Acaju, Iași; 21 martie, MMB Showcase Festival, București; 29 martie, Rombo Pub, Băicoi.

Mai multe ediții ale emisiunii RFI360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360