Nou album Iordache: "Am încercat sa aduc în muzică sentimentul inocenței, copilăriei, dintr-o perioadă a vieții în care nu îmi dadeam seama de alte lucruri."

suita_titan.jpg

Suita Titan
Suita Titan

Pe 14 februarie Iordache lansează un material discografic deosebit. Un album plin de nostalgii urbane numit "Suita Titan", un material care urmează să apară la casa de discuri Fiver House Records. Concertul de lansare este programat Joi 14 februarie, de la ora 21:00, în Club Control din București. Despre acest al 7-lea produs discografic Iordache, Valentin Panduru a vorbit cu Mihai Iordache.

Ce reprezinta "Suita Titan" și cum a aparut ideea acestui album?

„Aveam câteva idei de piese pe un caiet de muzică, însă a fost foarte important faptul că Lucian Ban și echipa ARCUB m-au invitat în seria Artist în Residence, una din cerințele acelor concerte este să fie muzica originală și să fie formule mai deosebite și mai extinse, și în momentul când Lucian mi-a spus lucrurile astea, mi-am amintit de acest proiect. Se poate considera că și ARCUB a contribuit la apariția acestui album, mai ales că acela este concertul când s-a înregistrat discul. Discul este live, eu nu am vorbit foarte mult despre asta dar, în afară de o piesă unde a trebuit să reînregistrez eu vocea, discul este live înregistrat la ARCUB Gabroveni în 2017. Discul este înregistrat cu Tavi Scurtu la tobe, Dan Mitrofan la chitară, Adi Stoenescu la orga, Vlad Simon la trompetă și Daniel Torres, un saxofonist foarte bun din Spania.”

Ce are atât de muzical cartierul bucureștean Titan?

„Nu știu ce are muzical cartierul Titan. Întâmplător sunt multe formații de acolo, e și un documentar realizat de Silviu Munteanu numit Balta Albă. Am așa o banuială ca multe formații și cântăreți sunt de acolo pentru că e un cartier foarte mare. În albumul meu este vorba mai mult despre copilaria mea în Titan, o copilărie destul de frumoasă, este vorba chiar de faza asta paradisiacă a acelei copilării, până să-mi dau seama ce se întâmplă, unde trăim, cine e la putere. Vorbesc despre anii ‘70. Am încercat sa aduc în aceasta muzică sentimentul acela al inocenței, copilăriei, dintr-o perioadă a vieții mele în care nu îmi dadeam seama de alte lucruri. Aveam un lac foarte frumos în care să ne scăldam, aveam mulți prieteni pentru că, aveam să-mi dau seama mai târziu, fusese decretul, am fost o generație foarte mare.”

Este un alt album Iordache ce prinde viață în urma unei campanii de crowdfunding. Același lucru s-a întâmplat și în 2013 cu albumul "Garden Beast". Ce anume îi convinge pe oameni să cumpere, să investească într-o idee de album?

“În primul rând albumul era, cel puțin, ca muzică, era deja înregistrat, așa că am putut să pun pe diferite site-uri, diferite muzici. Lumea a ascultat unele părți din album, și-au dat seama cam cum ar suna. În al doilea rând, a existat un video de crowdfunding care a scăpat puțin de sub control, devenind un fel de mic documentar, făcut de fiica mea sub pseudonimul  Medicine Madison, și poate și acest film a convins oamenii sa investească, sa doneze pentru albumul meu.”

 

 

Albumul apăre la propria ta casă de discuri, Fiver House Records, se va distribui în variantă digitală doar pe site-ul Bandcamp și nu va fi disponibil pe nici una dintre platformele de streaming, contrar tendintelor mondiale. În ce masură ajută muzica o astfel de restricție?

“Muzica există și cu restricție și fără, deci nu știu dacă poate să o ajute sau nu, în schimb nu văd cum m-ar putea ajuta pe mine să fiu pe respectivele platforme de streaming. Nu mai sunt la vârsta la care să cred ca voi deveni un rock-star, pentru că aceasta este iluzia pe care o vând aceste platforme, iluzia expunerii, și ca atare, cu riscul de a suna puțin mercantil, mi-ar plăcea să fiu plătit pentru ce fac, ori aceste platforme nu plătesc aproape nimic.”

Proiectul muzical Iordache există de zece ani, fiind lansate șase albume: Friday – featuring Tom Smith (2003), Dissipatin’ (2005), One Life Left (2012), Garden Beast (2013), Iordache Meets Alex Harding - Two Hours In June (2016) si Organic Natural (2018). Suita Titan apare la casa de discuri Fiver House Records, se va distribui în variantă digitală doar pe site-ul Bandcamp și nu va fi disponibil pe nici una dintre platformele de streaming.

„Un album care conține 8 piese, le vom cânta pe toate în Control și desigur, dacă lumea reacționează pozitiv, o să le oferim și câteva piese bis."

 

 

Alte ediții ale emisiunii RFI360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360

Valentin Panduru în dialog cu Mihai Iordache, despre albumul "Suita Titan"