Așteptări temperate, rezultate încă incerte

Liderii instituțiilor europene sunt la București, unde participă la lansarea oficială a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Vin președintele Consiliului European, cel al Parlamentului European, și, alături de Colegiul Comisarilor, șeful Comisiei Europene.

România va lucra ca un broker neutru și vrea să păstreze unitatea şi coeziunea în Uniune într-o perioadă marcată de provocări - Brexit, în acelaşi timp, schimbarea ciclurilor instituţionale, după cum spune ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Dincolo de ceremonii, rămân însă multe provocări, de exemplu discutarea cadrului financiar multianual, bugetul Uniunii. România ar vrea, după unele declarații oficiale, să prezinte în toamnă o bază pentru un acord în această chestiune. Doar că perspectiva nu e deloc optimistă. Chiar premierul Viorica Dăncilă spune că nu crede într-o reușită, afirmând că un acord politic între statele membre ale Uniunii Europene în această chestiune nu va fi finalizat în timpul președinției române a Consiliului Uniunii, deoarece nu există consens, părerile fiind divizate.

Și nici în plan european așteptările nu sunt prea mari. De exemplu, ministrul polonez de externe spune că Varșovia preferă ca viitorul buget multianual al Uniunii să fie discutat cu noua Comisie Europeană și noul Parlament European care vor fi formate după alegerile europarlamentare din luna mai. Să amintim că mandatul României la conducerea Consiliului UE se încheie la finalul lunii iunie.

Indiferent însă de greutățile care se arată, nu este permis ca Bucureștiul să anunțe deja posibile eșecuri, comentează la RFI fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Diaconescu