Alianțe peste alianțe. Regionalizare? Nici vorbă (Mihai Chirica, primar Iași)

chirica_1_wiki.png

Astfel de proiecte, de tipul ”Alianței Vestului”, nu urmăresc o ”regionalizare” a României
Astfel de proiecte, de tipul ”Alianței Vestului”, nu urmăresc o ”regionalizare” a României
Image source: 
Wikimedia Commons

Nici nu a fost prea mult comentată apariția așa numitei ”Alianțe a Vestului” (Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea și Arad), că tot mai mulți reprezentanți ai autorităților locale vorbesc deja de noi și noi structuri asociative de acest fel.

După ”Alianţa Vestului”, primarul din Baia Mare anunță lansarea ”Provinciei Transilvania de Nord”. Mai multe localități și consilii județene din Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița vor lansa, până în 15 ianuarie 2019, o asociere numită ”Provincia Transilvania de Nord”, scopul fiind consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei, spune Cătălin Cherecheș.

Primarul municipiului Baia Mare, inițiatorul ideii, a declarat că nu este vorba de un proiect cu tentă politică. Potrivit acestuia, nu va exista o structură în care cineva va fi numit președinte, ci va fi o structură colegială în care se va urmări ca proiectele discutate să fie lansate în dezbatere publică timp de două săptămâni, iar oricine va avea un punct de vedere se va putea exprima prin vot, printr-un sistem informatic. ”Lansarea Provinciei Transilvania de Nord va avea loc la București, după care va urma o altă lansare la Bruxelles”, a mai spus Cătălin Cherecheș.

În acest timp, senatorul UDMR Tanczos Barna anunță că, după 2021, ar putea să apară mai multe inițiative după modelul ”Alianței Vestului”, una putând fi o alianță a așa numitului ”Ținut Secuiesc”.

De la Iași, primarul Mihai Chirica spune la RFI că astfel de proiecte nu urmăresc o ”regionalizare” a României, ci doar găsirea de soluții care să permită o mai rapidă dezvoltare.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Mihai Chirica