Profesorul Mircea Duţu: COP 24 de la Katowice, un summit cu o miză politică extraordinară

profesor_mircea_dutu_cop_katowice_summit.jpg

COP 24, la Katowice (Foto: Reuters/Kacper Pempel)
COP 24, la Katowice (Foto: Reuters/Kacper Pempel)

Miza politică a summit-ului climatic de la Katowice este uriaşă. O spune la RFI preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, Mircea Duţu, în contextul deschiderii conferinţei COP 24 din Polonia. Evenimentul ar trebui să stabilească o foaie de parcurs foarte exactă a Acordului de la Paris din 2015 asupra schimbărilor climatice.

Mircea Duţu a spus la emisiunea Planeta Verde care sunt mizele summit-ului climatic de la Katowice: „Un summit tehnic, dar cu o miză politică puternică, extraordinară. Principalul obiectiv îl reprezintă pe de o parte stabilirea regulilor tehnice, care să facă posibilă punerea în aplicare după 2020 a Acordului de la Paris privind clima, iar pe de altă parte să încerce să reevalueze ambiţiile asumate de către statele părţi la Convenţie în privinţa obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”.

„Într-un context mai larg, putem vorbi de faptul că suntem în prezenţa unei reuniuni internaţionale de la care se aşteaptă relansarea preocupărilor mondiale privind clima, în general şi punerea în aplicare a Acordului de la Paris din 2015, în special. Într-adevăr, dacă observăm evoluţiile din ultima perioadă, putem spune că asistăm la o anumită stagnare, dacă nu chiar un oarecare recul în privinţa preocupărilor internaţionale legate de combaterea dereglărilor climei”, subliniază profesorul.

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: https://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

Emisiunea Planeta Verde din 3 decembrie 2018. Invitat: Mircea Duţu. Tema: COP 24 de la Katowice